Marktberichten
Week 17 , vrijdag 24 april 2020
- Notering
- Zwartbont (0) 1
- Roodbont (R) 1
- Rosé < 8 mnd 1
- Rosé > 8 mnd 1
- Starters 2
- Nuka's 43-47 kg 3
- Nuka's 50+ kg 3
- Voertarwe 4
- Weipoeder 5
- Melkpoeder 5
- 1 KALFSVLEESNOTERINGEN IN EURO PER KILO GESLACHT GEWICHT
- 2 STARTERPRIJS AF STAL
- 3 NUKA'S PER STUK
- 4 VOERTARWE IN EURO PER TON.
- 5 WEIPOEDER EN MELKPOEDER IN EURO PER 100 KG
Melkpoeder/weipoeder/voertarwe
Alle grondstoffen zijn deze week duurder geworden; Voertarwe +1 euro per ton. Weipoeder +4 en melkpoeder +5 euro per 100 kg.
Nuka's
De jonge kalveren zijn deze week weer goedkoper geworden. De zware kalveren (>50 kg) kosten vanaf 80 euro per stuk. De lichtere categorie (43-47 kg) zit op een niveau van 50 euro per stuk.
Rosévleeskalveren
Bij de rosékalveren is de strategie nog steeds om de jonge rosés door te zetten naar oud rosé. Enerzijds omdat er geen vraag is naar vlees van jonge rosés, anderzijds kunnen er op deze manier voldoende blanke kalveren geslacht worden en blijft de prijs daarvan op een redelijk niveau. De oude rosés gaan weg als rundvlees. Omdat het aanbod koeien laag is, worden er flinke aantallen oud rosé geslacht. Gevolg hiervan is wel dat het prijsniveau voor jong en oud rosé verder gedaald is. Deze week is er 2,60 euro per kg uitbetaald (inclusief BTW). Hiermee lijkt de bodem onderhand bereikt.
Starters kosten afgelopen week tussen de 215 en 220 euro per stuk. Voor lagere prijzen laten de starterbedrijven de dieren niet gaan. Sommigen bedrijven maken ook de keuze om de starters zelf af te mesten als blanke kalveren of jong rosé.
Vleeskalf zwartbont
Hoewel het slachten van de blanke kalveren redelijk doorloopt, deelt de prijs in de huidige malaise. Deze week wordt 3,85 euro per kg betaald. De strategie is om de kalveren zo oud mogelijk af te leveren. Dat betekent dus rond de 30 a 31 weken. Dit betekent vaak dat de kop wordt geladen en een week later de rest. Stallen komen vaak niet in één keer leeg. Ondertussen lopen de leegstanden op naar 6 tot 10 weken. Integraties willen het aanbod drukken om later in het jaar het vlees uit de vrieshuizen op de markt te brengen. Met deze strategie voorkomen ze dat er te veel kalfsvlees op de markt komt en de prijs zich sneller herstelt.
Markt historie
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland