Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

Voertarwe is 7 euro per ton duurder geworden. Weipoeder blijft gelijk op 80 euro per 100 kg en melkpoeder daalt met 4 euro naar 212 euro per 100 kg.

Nuka's

De prijs van jonge kalveren is deze week gelijk gebleven hoewel het aanbod krapper wordt. Het is duidelijk dat het huidige niveau de bodem is en kalveren zeker niet goedkoper gaan worden.

Rosévleeskalveren

De categorie jong rosé profiteert van het gedoseerde aanbod van blank kalfsvlees. Omdat de vraag uit met name Duitsland relatief groot is - en deze markt zich minder op de blanke kleur van het vlees richt -  is de vraag naar rosévlees goed te noemen. Voor komende week worden er prijzen betaald van 4,70 tot 4,75 euro per kg.

De verhoging die bij jong rosé zichtbaar is, zet niet door naar oud rosé. Al enkele weken leeft er voor oud rosé de hoop dat het aanbod koeien afneemt en er meer vraag ontstaat naar oud rosé. Tussen kerst en nieuwjaar leek het er op dat er beduidend minder koeien zouden komen, maar fris in het nieuwe jaar neemt het aanbod koeien toch weer toe. Door beperkingen vanwege blauwtong, wordt er weinig jongvee geëxporteerd. Marktdeskundigen merken dat boeren daardoor in hun melkveestapel blijven selecteren: minder productieve koeien gaan er uit en vaarzen worden aangemolken. Omdat slachterijen aan koeien zeker zoveel verdienen als aan oud rosé, is deze laatste categorie het kind van de rekening. De prijs van oud rosé blijft komende week 4,65 euro per kg.

Starters zijn 10 euro per stuk goedkoper geworden. Prijzen liggen tussen de 340 en 350 euro per stuk. Het aanbod is groot genoeg en de vraag minder. Dit laatste komt doordat de oude rosés minder goed weggaan en dat de export niet op het niveau zit van vóór de uitbraak van blauwtong. Meerdere bedrijven stappen van starters over op het houden van blanke kalveren.
 

Vleeskalf zwartbont

Gezien de korte rondeduur zit er geen druk op het aantal slachtingen van blank kalfsvlees. Hierdoor loopt de handel soepel en blijft de prijs eenvoudig overeind. Hoewel het er op lijkt dat er wat ruimte in de prijs zit (hogere prijzen in Duitsland en Frankrijk), zijn slachterijen voorzichtig met verhogingen. Ze willen niet dat een stijging ten koste gaat van het volume dat afgezet wordt. Een niveau van 6.00 euro per kg is in de huidige markt een kantelpunt waar marktpartijen nog niet overheen willen gaan. Voor hen is een gegarandeerd goede afzet over een langere periode belangrijker dan afnemers van vlees de laatste cent ontfutselen.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer