Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

De grondstofprijzen zijn deze week flink naar beneden bijgesteld. Voertarwe daalt met 7 euro per ton. Melkpoeder zakt met 10 euro per 100 kg naar 239 euro. Weipoeder wordt ook goedkoper, namelijk met 2 euro en noteert deze week 78 euro per 100 kg.

Nuka's

De jonge kalveren zijn de laatste weken ongemerkt een paar euro per week duurder geworden. Vandaar dat de prijs hierop gecorrigeerd wordt. De verwachting is dat in februari de import uit Ierland weer gaat plaatsvinden. Dat zou wat druk op de prijs van Nederlandse kalveren kunnen geven.

Rosévleeskalveren

Bij rosékalveren blijft de notering ook stabiel. Jonge rosés worden voor levering in week 4 door alle partijen ingekocht voor een prijs van 4,70 tot 4,75 euro per kg waarbij de meeste prijzen liggen tussen de 4,73 en 4,75 euro. De verwachting is dat het aanbod jong rosé vanaf half februari gaat afnemen. Dit zou een positeive impuls kunnen geven aan de prijs.

De verwachting dat oud rosé in prijs toeneemt, raakt zo langzaamaan vervlogen. Op zich is er best wat ruimte, maar door het aanhoudend aanbod koeien, worden niet de aantallen oud rosé geslacht dan zou kunnen. En omdat slachterijen zeker zoveel aan koeien verdienen als aan oud rosé, is deze laatste categorie het kind van de rekening.

Reden van het hoge aanbod koeien moet onder andere geziocht worden in het mestbeleid. Was eind 2023 het fosfaatquotum voor melkveehouders reden om dieren te ruimen, nu is het de mestplaatsingsruimte die in 2024 drastisch afneemt als gevolg van verdere afbouw van derogatie, bufferstroken en uitbreiding van NV-gebieden. Op de achtergrond speelt blauwtong mee waardoor er minder fokvee de grens over gaat en de vervanging op het melkveebedrijf hoog blijft.

Starters zijn ook deze week goedkoper geworden. Prijzen liggen over de hele linie tussen de 340 en 350 euro per stuk. Er is voldoende aanbod bij de beperkte vraag. Vanwege blauwtong worden er ook minder koppels dan normaal geëxporteerd.

Vleeskalf zwartbont

De banke kalveren zijn deze week in prijs gelijk gebleven. Zwartbonte koppels brengen gemiddeld 6,00 euro per kg op. In het buitenland zijn de kalfsvleesprijzen niet verder aangetrokken waardoor ook de Nederlandse notering niet van zijn plaats komt.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer