Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

De graanmarkt lijkt verder prijsstijgingen bespaard te blijven. Deze week ging de notering van voertarwe met 2 euro per ton naar beneden. De zuivelpoeders sprinten wel verder naar boven: melkpoeder +16 euro en weipoeder +3 euro per 100 kg. Melkpoeder komt hiermee over de 400 euro per 100 kg. Nog maar vier jaar geleden (april 2018) zat de melkpoeder op een dieptepunt van 114 euro per 100 kg.

Nuka's

De jonge kalveren zijn deze week gelijk gebleven in prijs. Er is een goed aanbod aan Ierse kalveren waarmee het lagere aanbod Nederlandse en Duitse kalveren gecompenseerd wordt.

Rosévleeskalveren

De rosékalveren stabiliseren in prijs. Jonge rosés worden voor komende week ingekocht tussen de 5,00 en 5,07 euro per kg. Oud rosé zit op 5,05 tot 5,10 waarbij de 5,10 steeds meer gemeengoed wordt. Het lijkt er op dat in april en mei dit niveau minimaal gehandhaafd blijft omdat er voor die maanden al kalveren zijn ingekocht voor deze prijs. Gezien de zekerheid die sommige slachterijen nu al geven, gaan de oude rosés eerder duurder dan goedkoper worden, is de verwachting.

Starters worden verkocht tussen prijzen van 305 en 320 euro per stuk. Incourante koppels die elf weken zijn, en dus eind augustus slachtrijp, zijn minder gewild. Deze koppels kunnen maar kort gevoerd worden en komen op een minder gunstig moment (eind zomer) op de markt. De jongere starters van negen á tien weken komen op een gunstiger moment op de markt en zitten op een prijs van 320 euro per stuk.

Ook de lage beschikbaarheid van plaatsen heeft invloed op de prijs van starters. Kalverhouders kunnen voor de laatste keer meedoen met TVL waardoor er aan het eind van dit eerste kwartaal slachtrijpe koppels oud rosé worden doorgeschoven naar april. In april komen er dus meer plaatsen vrij, wat de vraag naar starters doet toenemen.

Vleeskalf zwartbont

Door een toenemende vraag richting Pasen gaat de prijs van blank kalfsvlees met 5 cent per kg omhoog. Wat ook meespeelt is de korte rondeduur van 25 á 26 weken. Hierdoor zijn de kalveren niet overdreven zwaar en worden er dus minder kilo's op de markt gebracht. Dat contractgevers de rondes kort houden komt ook door de hoge kostprijs. De laatste kilogrammen er aan voeren is op dit moment niet interessant. Slachterijen hebben voor Pasen nog steeds als doel om de 6 euro aan te tikken. Dit prijsniveau is het komende kwartaal nodig om zwarte cijfers te blijven schrijven.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer