Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

De prijzen van voergrondstoffen zijn afgelopen tijd explosief gestegen. Alles heeft te maken met een grote vraag uit China en lage wereldwijde voorraden. China is bezig met het opstarten van de varkenshouderij na de uitbraken van varkenspest. Er is veel vraag naar mais, gerst en tarwe. Tel daar bij op de aankomende exportbeperking uit productieland Rusland en de prijzen schieten omhoog. De prijzen zijn ook nog eens zeer grillig. Eén uitbraak van varkenspest op een groter varkensbedrijf in China en de prijzen duikelen weer in elkaar, zoals nu in de notering zichtbaar is. Toch is de verwachting dat het hoge prijsniveau aan zal blijven houden tot aan de nieuwe oogst.

Nuka's

De markt voor jonge kalveren is niet wezenlijk veranderd alhoewel de prijzen langzaam iets omhoog kruipen. 50+ kalveren kosten ongeveer 105 euro per stuk. De lichtere 43-47 kg zit op prijzen rondom de 70 euro. Gezien de verschillende kwaliteiten is de spreiding in deze categorie groter.

Rosévleeskalveren

Voor de rosékalveren geldt grote lijnen hetzelfde: vraag en aanbod bepalen of het huidige prijsniveau gehandhaafd kan worden. Tussen slachterijen zijn er wel verschillen. Waar sommige op driekwart van het normale volume zitten, hebben anderen te maken met veel aanbod. Prijzen schommelen daardoor komende week wederom tussen fors, ongeveer tussen 3,30 en 3,45 euro per kg. De prijs van oude rosé blijft komende gelijk: 3,20 tot 3,25 euro per kg. Op de markt voor starters is niets veranderd. Startkalveren kosten rondom de 240 euro per stuk.

Vleeskalf zwartbont

Slachterijen kunnen nog teren op de korte rondeduur die in december is gecreëerd. Door alleen koppels te slachten waarvoor afzet is, blijven vraag en aanbod overeind en kan het huidige prijsniveau in de benen gehouden worden. Het is echter wel de vraag hoe lang er nog geschoven kan worden met de koppels. Zolang de horeca dicht blijft, zijn de volumes aan de verkoopkant niet groot. Leegstand blijft voorlopig nodig om de balans in de markt te houden.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer