Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

De zuivelpoeders hebben duidelijk een stijgende lijn te pakken: weipoeder +2 en melkpoeder + 7. Prijzen liggen daarmee respectievelijk op 70 en 228 euro per 100 kg. Voertarwe blijft gelijk op 208 euro per ton.

Nuka's

Ook de jonge kalveren gaan in prijs naar beneden vanwege blauwtong. Doordat de export van starters stokt, blijven in Nederland meer kalverplaatsen bezet. Prijzen zijn deze week met 10 euro per stuk naar beneden gegaan. De categorie 50+ zit op een niveau van 155 euro per stuk. De categorie 43-47 op 120 euro per stuk.

Rosévleeskalveren

De markt van rosékalfsvlees is erg onrustig. Er worden op dit moment veel koeien aangeboden omdat melkveehouders hun fokvaarzen niet kwijt kunnen door blauwtong. Normaal gaat een deel van de vaarzen weg voor export. Nu kiezen melkveehouders voor het ruimen van oudere koeien en het aanmelken van vaarzen.

Het onverwachte extra aanbod koeien zit de rosémarkt in de weg. In de eerste plaats die van de oude rosés. Slachterijen bellen koppels af omdat hun slachtlijnen vol zitten. Daarnaast heeft de markt te maken met een groot aanbod jong rosé. Opgeteld betekent dit dat prijzen dalen. Jong rosé zakt (voor levering komende week) van 4,90 naar 4,80 euro per kg. Oud rosé gaar naar een niveau van 4,75 tot 4,80 euro per kg.

De hoop is dat de daling snel achter de rug is en er een bodem in de prijs komt.

Starters zijn de door de blauwtongperikelen ook goedkoper geworden. De export is weggevallen al lijken Kroatië en Italië op korte termijn uitkomst te bieden. In beide landen zijn varianten van blauwtong aanwezig waardoor er met behandelen van dieren met een insectenwerend middel en bloedonderzoek export mogelijk is.

Vleeskalf zwartbont

De markt van blankvlees loopt stabiel door met prijzen van 5,65 tot 5,70 euro per kg. Vanwege het grote aanbod jonge rosés, worden er wel koppels doorgeschoven. Met de huidige rondeduur is dat echter goed mogelijk waardoor het doorschuiven geen invloed heeft op de prijs. Ook komen er op dit moment voldoende Ierse kalveren aan de slachthaak die gemiddeld 5 tot 10 kg zwaarder zijn dan de Nederlandse zwartbonten. Er is daardoor voldoende aanbod voor de huidige vraag.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer