Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

Waar melkpoeder gelijk blijft in prijs met 234 euro per 100 kg, stijgt weipoeder met 2 euro naar 69 euro per 100 kg. Voertarwe stijgt naar 202 euro per ton.

Nuka's

De prijs van nuka's is deze week met 10 euro gedaald. De categorie 43-47 kg zit op 190 euro en de categorie 50+ kg is te koop vanaf 222 euro per stuk.

Rosévleeskalveren

Bij de rosés is het vooral de categorie oud rosé waar veel vraag naar is. Een hoge stierenprijs in Duitsland speelt hier zeker in mee. In vergelijking met deze dieren zijn de Nederlandse oud rosés relatief goedkoop, wat extra kopers trekt, waaronder op dit moment uit Turkije. Prijzen van oud rosé liggen momenteel tussen de 4,90 en 4,95 euro per kg. Jong rosé blijft op 4,90 euro per kg.

Dat oud rosé duurder is dan jong rosé is een teken aan de wand. Over geheel 2023 en 2024 tot en met week 33, is het verschil slechts 3 cent (4,93 om 4,90) ten gunste van jong rosé, terwijl het verschil volgens accountants 15 cent moet zijn voor een vergelijkbaar rendement tussen beide categorieën.

Wat de oorzaak is van het kleine verschil tussen jong en oud rosé is niet helemaal te duiden. Vanuit de markt worden twee oorzaken aangestipt: de maximale leeftijd van acht maanden, waardoor kalverhouders hun dieren niet kunnen vasthouden bij een te lage prijs, en het feit dat voerfirma's een groot aandeel hebben in het aanbod. Dit laatste zou negatief uitpakken in het streven naar de hoogste vleesprijs omdat de voerfirma's ook al hun winsten boeken over het geleverde voer. Het realiseren van een goed rendement lijkt voor houders van jong rosés daardoor lastiger.

De starters zijn deze week gelijk gebleven met prijzen tussen de 420 en 430 euro per stuk. De top is bereikt en het is wachten op lagere prijzen nu ook de jonge kalveren goedkoper worden. 

Vleeskalf zwartbont

In Italië wordt er al meer voor de blanke kalveren betaald, maar in Nederland is de prijs deze week gelijk gebleven. De vooruitzichten voor een prijsverhoging op korte termijn zijn echter nog steeds aanwezig, schetsen inkopers van kalveren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer