Marktberichten

Melkpoeder/weipoeder/voertarwe

Voertarwe is met 1 euro gestegen naar 211 euro per ton. Weipoeder bleef deze week stabiel, terwijl melkpoeder 2 euro per 100 kg goedkoper is geworden.

Nuka's

De jonge kalveren zijn in prijs gelijk gebleven. Gezien de negatieve rendementen in het rosésegment en het aantal stoppende bedrijven met blankvleeskalveren, verwachten marktdeskundigen dat de nuka-prijs in 2024 gemiddeld een stuk lager zal zijn dan in 2023.

Rosévleeskalveren

De rosés hebben het al langere tijd moeilijk: het aanbod is het laatste kwartaal van het jaar gewoonweg te hoog geweest om met de prijsverhogingen van blank kalfsvlees mee te liften. Houders van jong rosés voelen de pijn het hardst. Met een gemiddelde kostprijs van rondom de 5,10 euro per kg (inclusief privé en belastingen) komen ze 40 cent per kg tekort.

Houders van oud rosé gaan de pijn later voelen. De dure nuka's drukken bij hen vanaf februari hard door in de kostprijs. Voor hen moet de prijs op dat moment met minimaal 25 cent omhoog om geld over te houden. De vooruitzichten voor het rosékalfsvlees in het eerste kwartaal zijn gelukkig niet slecht. Er wordt duidelijk minder aanbod verwacht wat zich zou moeten vertalen in hogere prijzen.

Even als rosésbedrijven hebben ook starterbedrijven te maken met tegenvallende rendementen. De hoge nuka-prijzen in combinatie met de blauwtonguitbraak duwen hen al twee ronden achter elkaar in de rode cijfers. Meerdere starterbedrijven kiezen eieren voor hun geld en gaan op contract kalveren houden voor het blankvleessegment. Deze week is de prijs van starters onveranderd met prijzen tussen de 360 en 365 euro per stuk.

Vleeskalf zwartbont

Er is deze week volop geslacht en ook komende week (de laatste volle week vóór Kerstmis) wordt er op bijna maximale capaciteit doorgewerkt om aan de vraag te voldoen. Hierdoor stijgt de prijs van blank kalfsvlees met 5 cent naar 6 euro per kg. Een mooi resultaat om het jaar uit te gaan en dat met een rondeduur van 25 a 26 weken. De korte week na de kerst wordt er veel minder geslacht. Slachterijen verwachten het huidige prijspeil - dat voor blank kalfsvlees rondom kostprijsniveau ligt - in de eerste weken van januari te kunnen handhaven.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  13° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
 • Dinsdag
  10° / 3°
  30 %
Meer weer