Brandbrief+naar+minister+over+penibele+situatie+vrije+kalverhouders
Nieuws

Brandbrief naar minister over penibele situatie vrije kalverhouders

Namens alle kalverhouders zonder contract, heeft VVK vrijdag 1 mei een brandbrief gestuurd naar landbouwminister Schouten.

De brief is ter ondersteuning van de gesprekken die LTO Nederland op dit moment voert met het ministerie. VVK-voorzitter Hans Luijerink merkt dat de financiële situatie op veel kalverbedrijven schrijnend is als gevolg van de coronacrisis. “Meerdere bedrijven komen nu al in betalingsproblemen. De verwachte verliezen lopen komend jaar op tot meer dan tweehonderdduizend euro per gezinsbedrijf.”

Om de huidige financiële situatie te onderbouwen, heeft VVK accountantskantoor Flynth gevraagd de boekhoudrapporten uit 2019 van drie representatieve gezinsbedrijven te vergelijken met de verwachte resultaten van 2020. Hierbij is uitgegaan van een opbrengstprijs in 2020 van 2,60 euro per kg. Het huidige prijsniveau zit op 2,50 euro per kg. Luijerink: “Daarbij gaan we er vanuit dat iedereen de kalveren kwijt kan. Als dat moeizaam verloopt, zijn de berekende verliezen nog groter.”

Omdat de financiële consequenties voor de groep vrije kalverhouders zo groot zijn, vallen ze volgens de VVK-voorzitter niet onder het normale ondernemersrisico. “Wij vragen daarom de minister de situatie van deze specifieke groep nader te bekijken en pleiten voor directe inkomenssteun voor vrije kalverhouders.” Ongeveer 60 procent van de kalverhouders heeft een overeenkomst met een contractgever, de overige veertig procent is een zogenoemde ‘vrije kalverhouder’.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    14° / 7°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 9°
    10 %
Meer weer