Intrekken latente ruimte bespreekpunt in Gelderland
Omdat er op dit moment nog te weinig concrete resultaten zichtbaar zijn waaruit blijkt dat de stikstofuitstoot daalt, komt de provincie Gelderland met een hernieuwde aanpak. Intrekken van latente stikstofruimte wordt ook genoemd, blijkt uit een Statenbrief van gedeputeerde Harold Zoet.
De maatregelen maken deel uit van de versnellingsaanpak stikstof van Gelderland en zullen aan Provinciale Staten voorgelegd worden.
Inzicht in stikstofwinst
Een belangrijk punt voor Zoet (BBB) is het verbeteren van het inzicht in de stikstofwinst. Op dit moment is dat nog niet op orde. Er is geen compleet overzicht van de huidige (natuur)vergunningen en niet alle stappen die mogelijk stikstofwinst opleveren, worden geregistreerd. Daardoor is niet duidelijk of er stikstofwinst wordt geboekt of dat die er ondanks verwachtingen niet is.
De BBB-gedeputeerde wil vooral inzetten op bronmaatregelen om de emissie verder naar beneden te brengen: “We doen op korte termijn wat kan om de uitstoot van stikstof bij de bron te verminderen.” Wat betreft het toepassen van innovaties sluit de provincie Gelderland aan bij de versnellingsaanpak van de Rijksoverheid. Kansrijke innovaties worden daarbij versneld geborgd, zodat bedrijven hierin kunnen investeren. Een belangrijke uitdaging blijft om dit ook in de vergunning op te kunnen nemen, zodat vastgelegd is hoeveel minder stikstof wordt uitgestoten.
Intrekken latente ruimte
Vanuit de vergunningverlening wil Zoet werken aan een oplossing voor de PAS-melders. Een mogelijke oplossing is het ontwikkelen van beleid voor het intrekken van latente vergunningsruimte. In november kondigde Noord-Brabant aan vanaf 2026 latente stikstofruimte in te trekken.
Van de landelijke 39 kiloton emissiereductie in de landbouw staat de provincie Gelderland aan de lat voor 7,5 kiloton ofwel 20 procent van het nationale doel. Dit betekent voor Gelderse agrarische bedrijven een emissiereductie van ammoniak van gemiddeld 42 procent in 2035 ten opzichte van 2018.
Gedeeltelijk beëindigen bedrijven
In januari 2025 gaat er een regeling open voor gedeeltelijke beëindiging van bedrijven. De minister van LVVN heeft hiervoor landelijk 140 miljoen euro beschikbaar gesteld. Gelderland kan bij de eerste openstelling 15 miljoen euro aanvragen. Provincie Gelderland is daarmee de eerste provincie die deze gedeeltelijke opkoop biedt aan veehouders. Vanuit de LBV, LBV+ en MGB-regeling zijn er nu al 439 veebedrijven die willen stoppen. 62 bedrijven hebben inmiddels hun vergunning in laten trekken.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland