Blauwe stal en groene stal voor maximale bedrijfshygiëne
Zevenhonderd kalveren verzorgen vader Marco en zoon Martijn Munsters in Deurne (Nbr). Daarnaast hebben ze nog een veehandelsbedrijf. Hygiëne is de basis onder hun manier van werken.
Blauwe bezem, blauwe schep en blauwe schaaltjes voor de melk van de kalveren. Dat is wat opvalt in de linker kalverstal van de familie Munsters. In de stal ernaast is het blauw vervangen door groen. Hier dus een groene bezem, groene schep en groene schaaltjes. “Voor ons is deze manier van werken normaal”, zegt Marco, die de strikte hygiëneprotocollen best wel wennen vond, maar er nu zeer positief over is. “Hygiënische werken, werkt aanstekelijk. Je gaat ook andere dingen netjes doen. Uiteindelijk werkt het voor jezelf en iedereen waarmee je samenwerkt fijner.”
HyCare-project
Martijn is het daar mee eens. Twee jaar geleden kwam Pali Group met de vraag of familie Munsters mee wilde doen met een HyCare-project wat ze aan het opzetten waren in samenwerking met MS Schippers. Doel: zo hygiënisch mogelijk werken zodat infectieziekten zo weinig mogelijk kans krijgen zich te verspreiden. Omdat Marco en Martijn naast hun kalveren een veehandel hebben, hadden ze hier wel oren naar. Ze willen geen dierziekten bij klanten naar hun kalverstal overbrengen en andersom al helemaal niet.
Onderdeel van de aanpak was ook een nieuwe inrichting van de hygiënesluis. Met een wasmachine, droger en andere spullen, werd deze ruimte voor meer zaken gebruikt dan alleen het wisselen van kleding. Er moest een muur geplaatst worden tussen het wasgedeelte en het omkleedgedeelte. Marco: “Eerst denk je ‘wat een flauwekul’. Later zeg je: ‘goed dat we het gedaan hebben’.” Het hygiënisch werken gaat zelfs zo ver dat er in elke stal een doos met blauwe handschoenen hangt. Als de kalverhouders naar de andere stal lopen, gaan de oude handschoenen uit en de nieuwe aan.
Met de tijd meegaan
Hoewel het voor Marco wennen was, vindt Martijn deze manier van werken normaal. “Ik ontsmet ook altijd de thermometer als ik een kalf getemperatuurd heb”, zegt Martijn. Zo hanteert hij ook een strikt protocol om de melkleidingen te spoelen met reinigingsmiddel. Het nemen van hygiënemaatregelen betekent voor hem met de tijd meegaan. Marco: “Je moet het de jeugd goed aanleren. Dan heb je er daarna profijt van.”
In het decembernummer van vakblad De Kalverhouder is meer te lezen over \hoe kalverhouders werken aan een hygiënische bedrijfsvoering en het gebruik van een hygiënesluis. Voor bestaande stallen geldt een verplichting voor het toepassen van een schone - en goed uitgevoerde - hygiënesluis vanaf 1 januari 2027.
Foto boven: Martijn (l) en Marco Munsters in hun 'blauwe' stal
Foto onder: In elke stal hangt een doos met blauwe handschoenen. Als Martijn en Marco naar de andere stal lopen, gaan de oude handschoenen uit en nieuwe aan
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland