Schuurborstels+en+hitte%2Fkoudeprotocol+verplicht+in+2025
Nieuws

Schuurborstels en hitte/koudeprotocol verplicht in 2025

Per januari 2025 treden er verschillende wijzigingen in werking in de kwaliteitsregeling Vitaal Kalf. De wijzigingen zijn onder andere afkomstig uit de sectorvisie VealForward, waaronder het plaatsen van schuurborstels, het opstellen van een hitte/koudeprotocol en het jaarlijks reinigen van de stallen.

Om tegemoet te komen aan de behoefte van kalveren om te schuren, wordt een schuurmogelijkheid in het groepshok verplicht gesteld. Per hok moet minimaal één schuurmogelijkheid aanwezig zijn. Wanneer de dieren in grotere groepen gehouden worden, geldt één schuurborstel per maximaal zestig kalveren. De minimale afmeting van de schuurborstel is 45 bij 15 centimeter. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een noppenmap is de minimale afmeting 20 bij 20 centimeter. Er geldt een overgangstermijn voor plaatsing van een schuurmogelijkheid tot 1 januari 2026.

Als een kalverhouder al heeft geïnvesteerd in schuurmogelijkheden, of als ze vóór 1 januari 2025 zijn aangeschaft, dan wordt een afwijkende maat geaccepteerd. De aanschaf moet wel aangetoond kunnen worden met een aankoopbewijs. Bij vervanging van deze borstels geldt de nieuwe maat van 45 bij 15 centimeter. Versleten schuurborstels moeten vervangen worden als dat veilig kan. Ter indicatie geldt hiervoor een leeftijd tot ongeveer 6 maanden of tijdens leegstand.

Hitte- en koude protocol
Het hitte/koudeprotocol is opgenomen in VealForward (en ook in Vitaal Kalf) om hitte- of koudestress bij dieren te voorkomen zodat het welzijn nog beter geborgd is. De kalverhouder kan zelf een bedrijfspecifiek protocol opstellen, eventueel samen met de dierenarts en/of vertegenwoordiger. Als leidraad voor het opstellen geldt de THT-index. Die geeft aan bij welke staltemperatuur en relatieve vochtigheid een kalf hittestress ervaart. Natuurlijk blijft de situatie in de stal en wat de kalveren laten zien doorslaggevend voor de te nemen maatregelen. Een voorbeeldprotocol is beschikbaar via de website van brancheorganisatie SBK.

Reinigen van de stal
Het eenmaal per kalenderjaar reinigen en ontsmetten van de stal is voor een deel van de bedrijven de gangbare werkwijze, maar niet overal. Vandaar dat dit nu is opgenomen in Vitaal Kalf. Hygiëne en hygiënisch werken zijn belangrijk om de ziektedruk op het bedrijf te verlagen en te voorkomen dat ziektes zoals salmonella tussen de rondes aan kalveren doorgegeven worden. De reiniging en ontsmetting mag zowel nat als droog (bijvoorbeeld met ontsmettingskalk) zijn. Bij een aangetoonde salmonellabesmetting is het van belang om direct tijdens de leegstand te reinigen en ontsmetten. Nat reinigen en ontsmetten is dan aan te bevelen. Meer achtergrondinformatie over reiniging- en ontsmettingsmiddelen staat op de website van SBK.

Minimale hoeveelheid ruwvoer
Ook de minimale hoeveelheid ruwvoer wijzigt per 1 januari 2025. In VealForward is opgenomen dat kalveren een minimale hoeveelheid vezelhoudend voer krijgen, uitgedrukt in 600 gram NDF. In de praktijk houdt dit in dat een gangbaar rantsoen in de afmestperiode (eindfase) moet opbouwen naar minimaal 280 gram stro en 2,5 kilogram brok per kalf per dag. Als een ander rantsoen gevoerd wordt, moet het totale NDF-gehalte aantoonbaar worden gemaakt door de kalverhouder, bijvoorbeeld door bewijs van de voerleverancier.

Lees zaterdag 14 december ook het interview met SBK-secretaris Henk Bekman over de wijzigingen in Vitaal Kalf in vakblad De Kalverhouder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 5°
    85 %
  • Zondag
    6° / 5°
    90 %
Meer weer