PO%2Dregeling%3A+niet+voor+kalfsvlees%2C+wel+voor+oud+ros%3F
Nieuws

PO-regeling: niet voor kalfsvlees, wel voor oud ros?

De particuliere opslagregeling (PO) die EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski vorige week heeft toegezegd voor vlees geldt niet voor kalfsvlees van dieren jonger dan acht maanden.

Dat blijkt uit de uitwerking van het besluit. De Poolse landbouwcommissaris stelt 80 miljoen euro beschikbaar voor het tijdelijk uit de markt nemen van zuivel, vlees, fruit en groenten. Voor vlees is 45 miljoen euro gereserveerd. 25 miljoen euro daarvan is bestemd voor rundvlees en 20 miljoen euro voor lams- en geitenvlees.

Vlees van rosékalveren ouder dan acht maanden wordt in Europa aangemerkt als rundvlees en valt dus binnen de opslagregeling. Kalfsvlees van dieren jonger dan acht maanden valt niet onder de regeling. Volgens Brusselse bronnen wil de Europese Commissie zo veel mogelijk landen tevreden stellen met een relatief beperkt budget. Omdat kalfsvlees in slechts vijf landen geproduceerd wordt, lijkt de kalversector het kind van de rekening te worden.

COV-lobbyist Frans van Dongen is teleurgesteld in het besluit, juist omdat ook de kalfsvleessector grote gevolgen ondervindt van de coronacrisis. De landbouwministers van Frankrijk, Italië en België hebben Wojciechowski persoonlijk gevraagd de opslagregeling ook voor kalfsvlees open te stellen. “Dit verzoek blijft overeind”, zegt Van Dongen. Samen met zijn collega’s uit de andere kalfsvleesproducerende landen probeert hij de komende weken alsnog een regeling voor kalfsvlees te bewerkstelligen.

De PO-regeling voor vlees geldt voor minimaal drie tot maximaal vijf maanden en is alleen bestemd voor achtervoeten. Slachterijen ontvangen 1,008 euro per kg vlees dat in de tijdelijke opslag gaat. Dit bedrag is ter compensatie van het waardeverlies van vers naar ingevroren en voor de invrieskosten. Het vlees blijft eigendom van de slachterij die het na beëindiging van tijdelijke opslag zelf weer vermarkt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer