Geen+welzijnsproblemen+door+coronacrisis
Nieuws

Geen welzijnsproblemen door coronacrisis

Op de kalverbedrijven komen geen welzijnsproblemen voor als gevolg van de coronacrisis. Dat bevestigt landbouwminister Carola Schouten na Kamervragen van Esther Ouwehand (PvdD).

Door de coronacrisis is er inderdaad sprake van vraaguitval en worden er minder kalveren geslacht, schetst Schouten. Dat betekent dat kalveren langer op de stallen blijven. Mocht er bij de oudste kalveren minder ruimte ontstaan in de hokken, dan zullen slachterijen, de zwaarste kalveren ophalen zodat de rest voldoende ruimte heeft, geeft de bewindsvrouw aan.

Ook op de melkveebedrijven treden er geen welzijnsproblemen op. De kalversector heeft de minister verzekerd kalveren uit de Nederlandse melkveehouderij te blijven opzetten zodat er altijd afzetmogelijkheden zijn voor melkveehouders. Deze keuze heeft wel gevolgen voor de import van kalveren. Sinds de eerste week van april is de daling van de import zichtbaar in de cijfers, constateert Schouten.

Ook een fokverbod van melkvee, zoals de PvdD voorstelt, ziet de minister niet zitten. Omdat COVID-19 geen besmettelijke dierziekte is, zijn er geen wettelijke mogelijkheden om verplichte productiebeperkende maatregelen op te leggen. Als individuele veehouders toch besluiten om nu geen koeien te insemineren, heeft dit pas ook pas over negen maanden effect, stelt Schouten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer