Leerlingen krijgen ontbijt op kalverbedrijf
Vorige week was de 22ste editie van het Nationaal Schoolontbijt. Educatieboerin en kalverhoudster Maud van der Rijt uit Zijtaart (NBr) ontving 29 basisschoolleerlingen. "Het was hartstikke leuk en leerzaam", zegt ze.
Tot juli stond Maud (34) uit Veghel drie dagen in de week voor de klas op een basisschool. Nu is ze educatieboer en ontvangt ze schoolklassen op het kalverbedrijf dat ze samen runt met haar partner Robert van Lieshout. Maud vindt het belangrijk dat leerlingen weten waar, en hoe, voedsel geproduceerd wordt en op welke wijze landbouwhuisdieren gehouden worden. “De ervaringen die leerlingen opdoen, zijn van invloed op hun perceptie hoe ze later tegen de veehouderij aan kijken.”
Link tussen boerderij en eten
Dat het zinvol is om kinderen uit te nodigen op de boerderij, bleek tijdens het Nationaal Schoolontbijt dat van 11 tot en met 15 november werd gehouden. Hoewel de basisschoolleerlingen op het bedrijf van Maud en Robert nog jong waren (vier tot zeven jaar) wist niemand van de kinderen het antwoord op de vraag van Maud waarom ze op een boerderij een ontbijt kregen. "De link tussen de boerderij en eten is voor kinderen niet meer logisch. Het is dus heel belangrijk om ze naar een boerderij te halen en te laten zien waar ons eten vandaan komt."
De kinderen kregen een standaard ontbijt vanuit het Nationaal Schoolontbijt met producten uit de schijf van vijf, zoals melk, yoghurt, eieren, volkoren brood, appel en mandarijn. Zelf had Maud daar vleeswaren aan toegevoegd. "Als kinderen op een kalverbedrijf komen eten, hoort vlees er ook bij." De kinderen mochten zelf bepalen wat ze aten.
Lessen aanpasen aan thema
Sinds de start in september heeft de kersverse educatieboerin drie schoolklassen ontvangen. Ze past de lessen aan, aan het thema waarmee de school bezig is. Ook houdt ze rekening met de leeftijd van de kinderen. “Laatst was er een kleuterklas die het thema dierenmysteries op school had. Ik laat dan zien hoe je boerderijdieren kunt herkennen. Als oudere groepen het thema duurzaamheid behandelen, kan ik laten zien wat wij doen met zonnenboilers en houtpellets.”
Maud heeft zich aangesloten bij Klasseboeren. Dat is een initiatief in Zuid-Nederland om boerderijeductie te promoten. In Nederland zijn er ongeveer vijftien van zulke initiatieven. Ze vallen allemaal onder Boerderijeducatie Nederland. Voor meer informatie over boerderijeducatie: ga naar www.boerderijeducatienederland.nl.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland