NVWA+intensiveert+monitoring+residuen+in+levers
Nieuws

NVWA intensiveert monitoring residuen in levers

De NVWA heeft vanaf begin dit jaar de monitoring op residuen in levers van geslachte dieren geïntensiveerd na aanleiding van de blokkade van 46 veebedrijven in oktober vorig jaar. Er werden toen sporen van het plaagdierbestrijdingsmiddel Racumin Foam aangetroffen in de lever van een kalf.

Uit onderzoek door de NVWA bleek dat het bestrijdingsbedrijf de regels voor het toedienen van het bestrijdingsmiddel onvoldoende in acht heeft genomen, waardoor kalveren en varkens op de betreffende veebedrijven in aanraking konden komen met het middel.

Na aanleiding van het incident heeft het college voor toelating van biociden (Ctgb) de producent gevraagd de gebruiksvoorschriften van Racumin Foam aan te passen conform de nieuwe inzichten van het Ctgb, zodat het middel niet meer in stallen en verblijven van dieren gebruikt mag worden. De producent heeft intussen een aanvraag tot wijziging van de gebruiksvoorschriften bij het Ctgb ingediend. Deze aanpassingsprocedure wordt op korte termijn afgerond.

Geldigheid van certificaat
Verder voeren de NVWA en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gesprekken met de brancheorganisaties voor de plaagdierbeheersers en het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB). De wijze waarop het betreffende bestrijdingsmiddel toegepast is op de veebedrijven, zou volgens de controle-instanties gevolgen moeten hebben voor de geldigheid van het bedrijfscertificaat van de twee ongediertebestrijdingsbedrijven waarbij de overtredingen zijn geconstateerd. De overtredingen zijn namelijk geconstateerd bij gecertificeerde bedrijven met gecertificeerde medewerkers. De NVWA en ILT gaan tegen de bedrijven sowieso strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden.

Het bestrijdingsbedrijf wat verantwoordelijk is voor het merendeel van de overtredingen wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het schoonmaken van de getroffen bedrijven, inclusief het weghalen van rodenticiden die bij veehouders waren achtergelaten. De NVWA en ILT voeren de komende tijd samen inspecties uit om te controleren of het schoonmaken bij de veehouderijen naar behoren is uitgevoerd.

Verantwoordelijkheid nemen
De NVWA heeft het incident van vorig jaar onder de aandacht gebracht van andere toezichthouders in de EU, gezien de risico’s voor de voedselveiligheid. Het ministerie van LNV geeft verder nog aan dat ook veebedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen om biociden op de voorgeschreven wijze toe te laten passen op hun bedrijf.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer