Aanbod+koeien+blijft+groot%2C+oud+ros%C3%A9+goedkoper
Nieuws

Aanbod koeien blijft groot, oud rosé goedkoper

Door het doorschuiven van koppels jonge rosés een maand geleden, is het aanbod oude rosés op dit moment groot. In combinatie met een ruim aanbod koeien, is de vraag naar oud rosé niet passend bij het aanbod.

Met name de slachterijen die beide categorieën dieren slachten, laten de oude rosés staan ten gunste van de koeien. Dat het aanbod koeien groot is, blijkt ook uit het aantal slachtingen van maar liefst 174.000 stuks in de eerste zestien weken van dit jaar. De vijf jaren hiervoor lag het aantal over dezelfde periode volgens RVO tussen de 145.000 en 166.000 stuks (zie grafiek hieronder). De cijfers laten volgens marktdeskundigen zien dat door mestwetgeving en opkoopregelingen het aantal melkkoeien in Nederland daalt.

Grote prijsverschillen
Prijsverschillen tussen slachterijen voor oud rosé zijn derhalve groot en lopen komende week uiteen van 4,75 tot 4,90 euro per kg. De gebroken weken (Hemelvaart en Pinksteren) waarbij slachterijen niet op volle capaciteit draaien, maken het extra lastig om het grote aanbod oud rosés weg te werken. Bij de jonge rosés is vraag en aanbod redelijk in balans. Jong rosé heeft als voordeel dat met een gedeelte van de vleesonderdelen geschoven kan worden naar het afzetkanaal van het blanke segment. Voor komende week blijft de uitbetaalprijs voor jong rosé staan op 4,85 euro per kg.

Starters en nuka's duurder
Starters stijgen iets door naar een gemiddelde prijs van 335 euro per stuk. De jonge kalveren zijn over de hele linie ook weer duurder geworden, namelijk met 5 euro per stuk. De categorie 50+ kg kruipt naar de 200 euro per stuk. De lichtere kalveren (43-47 kg) kosten ruim 160 euro per stuk.

Blank maximaal stabiel
Voor de blanke kalveren is een stabiele prijs deze week net niet  haalbaar. De afzet verloopt moeizaam. De vraag is niet groot en vleesonderdelen (organen) zijn vanaf het voorjaar minder gewild, wat zijn weerslag heeft op de totale uitbetaalprijs van het blanke kalf. De prijs daalt naar 5,80 euro per kg  

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer