Voermaatregel+van+de+baan
Nieuws

Voermaatregel van de baan

De veevoermaatregel is van tafel, bevestigt het ministerie van LNV.

Als reden wordt de droogte aangedragen. In opdracht van het ministerie heeft Wageningen UR de voermaatregel doorgerekend. Hieruit blijkt dat de boeren meer eiwitrijk krachtvoer nodig hebben nu het eiwitgehalte in het gras door de droogte minder is. Hierdoor is de stikstofwinst van de maatregel nihil geworden en wordt de maatregel niet ingevoerd.

Een groter deel van de stikstofruimte uit de warme sanering van de varkenshouderij zal nu benut worden om woningbouwprojecten en wegenbouw door te laten gaan.

Het effect van de warme sanering varkenshouderij wordt in het voorjaar van 2021 effectief. Dit heeft tot gevolg dat de voorgenomen stikstofruimte later beschikbaar komt dan met de voermaatregel, maar gezien de doorlooptijden van vergunningaanvragen en overige procedures levert dit volgens het ministerie geen belemmeringen op om de bouw zoals gepland door te laten gaan.

Wel is er sprake van een andere ruimtelijke verdeling (minder in de Randstad, meer in de regio oost en zuid) dan het geval was geweest bij de voermaatregel.

Donderdag 20 augustus zou een kort geding van stichting Stikstofclaim tegen het ministerie van LNV dienen, met als inzet de veevoermaatregel van tafel te krijgen. Begin van deze week is de dagvaarding naar het ministerie van LNV gestuurd. Volgens Stikstofclaim ontbreekt op meerdere terreinen een wettelijke of deugdelijke grondslag voor de voermaatregel.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 11°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 11°
    70 %
Meer weer