VVK+steunt+proces+stichting+Stikstofclaim
Nieuws

VVK steunt proces stichting Stikstofclaim

De Vereniging van Kalverhouders (VVK) steunt de dagvaardingsprocedure die stichting Stikstofclaim is begonnen tegen de Nederlandse staat.

Inzet is om de voermaatregel van minister Schouten in de huidige vorm van tafel te krijgen. De zitting voor de dagvaarding is donderdagochtend 20 augustus om 11.30 uur en dient voor de kantonrechter in Den Haag. De minister wil haar omstreden voermaatregel per 1 september in laten gaan.

Volgens John Spithoven, voorzitter van stichting Stikstofclaim, is de maatregel van de minister in strijd met Europese wetgeving (verordening veevoer en het recht op eigendom) en Nederlandse wetgeving (wet Dieren). Naast het feit dat de maatregel de gezondheid van koeien en kalveren aantast, vindt er door de maatregel ook een overheveling plaats van stikstof vanuit de landbouw naar de industrie. “De stikstofruimte wordt van ons gestolen zonder dat er iets tegenover staat. Dat is in strijd met de wet.”

Dat VVK zich solidair verklaart met de stichting is belangrijk, stelt Spithoven. “Het poldermodel is failliet. We moeten een tegenblok vormen: tot hier en niet verder. Hoe meer partijen zich bij ons aansluiten hoe sterker we staan.” Dinsdagochtend heeft de stichting overleg gevoerd met LTO Nederland, die zich niet openlijk achter de dagvaardigingsprocedure schaart. De belangenorganisatie kiest voor overleg met het ministerie. Wel is er een goede afstemming tussen Stikstofclaim en LTO Nederland.

De voermaatregel die minister Schouten wil doorvoeren is nadelig voor de gezondheid van koeien, maar ook voor de gezondheid en vitaliteit van de kalveren die geboren worden. In die zin raakt het ook de kalverhouderij waar het terugdringen van antibioticagebruik en uitval enkele speerpunten zijn. Dierenartsen, verenigt in de KNMvD, hebben in juni al via een statement laten weten dat ze ernstige gevolgen verwachten voor de gezondheid van koeien en (ongeboren) kalveren als de minister de maatregel doorzet.

De elf partijen die de procedure van stichting Stikstofclaim ondersteunen zijn:
- Agractie Nederland
- Dutch Dairymenboard
- Federatie Vleesvee Stamboek
- Farmers Defence Force
- Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt
- Netwerk Grondig
- Nederlandse Federatie Edelpelsdieren
- Nederlandse Melkveehouders Vakbond
- Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
- Producenten Organisatie Varkenshouderij
- Vereniging van Kalverhouders

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 11°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 11°
    70 %
Meer weer