
Kostprijs kalfsvlees schiet omhoog
Door dure nuka- en starterprijzen, schiet de kostprijs van het kalfsvlees omhoog. Blankvleeskalveren moeten in oktober minimaal 7 euro opbrengen om uit de kosten te komen. Voor jong rosé is dat 6 euro en voor oud rosé (levering begin 2026) is dat 5,70 euro per kg.
Het is mogelijk dat deze opbrengstprijzen eind 2025 en begin 2026 gerealiseerd gaan worden, maar de risico's van het aankopen van dure nuka's en starters worden steeds groter.
Dure nuka's
De explosieve stijging van de kostprijs komt volledig voor rekening van de nuka-prijzen en starterprijzen. Nederlandse nuka’s van 43-47 kilo zijn vanaf 1 januari dit jaar gestegen van 205 euro per stuk exclusief BTW naar 345 euro per stuk. Een stijging van 68 procent. De categorie 50+ is in deze periode gestegen van 237 euro per stuk naar 385 euro per stuk. Een stijging van 62 procent. Kalveren zwaarder dan 50 kilo gaan over de 400 euro per stuk. Weinig aanbod en stijgende vleesprijzen zijn de belangrijkste oorzaken achter de sterke prijsstijging.
Ook starters flink duurder
Ook de starters zijn flink in prijs gestegen van 425 euro per stuk in de eerste week van januari tot 517 euro per stuk in april. En daar moet de komende maanden de stijging van de nuka-prijs (januari tot en met april) nog in verrekend gaan worden. Want pas vanaf week 5 zijn de nuka’s flink duurder geworden. Of de prijsstijging van de nuka’s volledig wordt verrekend in de starterprijs, is de vraag. Bij roséafmestbedrijven ontstaat er nu al weerstand tegen de hoge starterprijzen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland