MOB wil in alle provincies handhavingsverzoeken indienen voor PAS-melders
MOB treft voorbereidingen om per 1 maart 2025 in alle twaalf provincies handhavingsverzoeken in te dienen tegen PAS-melders en interimmers.
De organisatie focust zich in eerste instantie op de grotere bedrijven en bedrijven met megastallen. Tot de eerste doelgroep behoren ook veebedrijven die nu nog aanvragen indienen tot uitbreiding van het aantal dieren. Doel van MOB is om de natuurvergunningen op grotere schaal in te laten trekken. Tot de doelgroepen voor intrekking behoren niet alleen veebedrijven maar ook kolencentrales, chemische industrie en dergelijke bedrijven.
Grootschalig juridisch offensief
MOB is alleen bereid om van een grootschalig juridisch offensief af te zien indien het kabinet besluit om concreet werk te maken van een halvering van de uitstoot van ammoniak. "Na alle doodlopende geitenpaadjes is een, op korte termijn, halvering van de veestapel de enig overgebleven optie." Ook wil MOB met onmiddellijke ingang een verbod op uitbreiding van veestallen en afgifte van vergunningen: "Alle op de plank liggende aanvragen dienen te worden afgewezen", aldus MOB.
Stikstofaanpak minister Wiersma
Woensdag 4 december debatteert de Tweede Kamer over de stikstofaanpak van landbouwminister Wiersma. Ze wil de ammoniakemissie verminderen via een opkoopregeling en innovatie. Daarvoor heeft ze 5 miljard euro tot haar beschikking. In september zette het kabinet een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het transitiefonds waarvoor 25 miljard euro was gereserveerd. Onlangs gingen er geruchten dat ze PAS-melders meer tijd wilde geven voor legalisatie. MOB vindt de aanpak van de minister verre van voldoende om de afgesproken natuurdoelen te halen en dreigt nu met een grootschalige juridische actie.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland