Meer geld voor stoppers en innovatie
Landbouwminister Femke Wiersma stelt meer geld beschikbaar voor boeren die willen stoppen of innoveren. Dat schrijft ze in haar hoofdlijnenoverzicht om de stikstofemissies verder naar beneden te brengen.
De nieuwe aanpak geldt als vervanging voor het door haar geschrapte Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Naast reductie van de stikstofuitstoot, moet de aanpak ook bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Voor landbouw en natuur is voor de jaren 2026 tot en met 2030 5 miljard euro gereserveerd.
Groter budget opkoopregeling
Voor het vrijwillig beëindigen van veebedrijven trekt ze 1,25 tot 2,5 miljard euro uit. Dat is ongeveer een verdubbeling van de 1 miljard die ze eerder voorstelde. De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om een groter budget uit te trekken voor het beëindigen van bedrijven.
Ook voor innovatie trekt Wiersma 1,25 tot 2,5 miljard euro uit. Daarbij maakt ze wel een kanttekening. Het breed toepassen van innovaties kan volgens haar alleen succesvol zijn als deze technisch goed werken en betaalbaar, juridisch geborgd en maatschappelijk geaccepteerd zijn. "Helaas is duidelijk dat veel emissiearme stalsystemen of technieken het op één of meer van deze aspecten nog niet goed genoeg doen en onvoldoende zekerheid geven over reductie op bedrijfsniveau."
Ontlasten mestmarkt
250 miljoen euro stelt Wiersma beschikbaar voor het ontlasten van de mestmarkt. Haar doel is om hiermee een balans te creëren tussen mestplaatsing en mestproductie en verlichting van de financiële problematiek van veehouders. Het betreft een combinatie van maatregelen op de kortere termijn en structurele maatregelen voor de lange termijn. Een deel van de oplossingen zal ook een positieve bijdrage leveren aan de stikstofreductie omdat de mestproductie verlaagt.
Woensdag 4 december is er een debat in de Tweede Kamer over de stikstofplannen van Wiersma. In de voorjaarsbesluitvorming van het kabinet zal er aan de hand van de definitieve plannen een besluit worden genomen over de verdeling van de gelden over de verschillende maatregelen en de overheveling van bijbehorende middelen naar de LVVN-begroting.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland