Interacties+tijdens+training+kalvergezondheid+meest+waardevol
Nieuws

Interacties tijdens training kalvergezondheid meest waardevol

Twintig kalverhouders, erfbetreders en onderzoekers volgden woensdag 27 november de training kalvergezondheid op onderzoekscentrum Drieveld in Uddel. “De interacties tussen deelnemers zijn op zo’n dag het meest waardevol”, zegt Henriëtte Rozendaal, die deze dag heeft begeleid. 

De bijeenkomst is onderdeel van een tweedaagse training en wordt georganiseerd door DAP Thewi, Dierenartsen AnimalCare en kennismakelaar Rozendaal. Aan de hand van de e-learning Eveal liet dierenarts Arjen van Veenhuisen van Animal Care de belangrijkste aandachtspunten zien als het om de gezondheid van kalveren gaat. Vooral de spijsvertering en de luchtwegen kregen ruim aandacht. Wat gebeurt er als een kalf verzuurt, hoe zie je dat aan het dier en wat is de oorzaak? Is een pompend kalf altijd een kalf met longontsteking? En wat is de oorzaak van dat pompen? Zomaar enkele vragen die tijdens de ochtend werden besproken. 

Klimaatcomputer
In de middag stonden bedrijfsbezoeken bij nabijgelegen kalverhouders op het programma. Hier werd onder andere het medicijnverbruik doorgenomen en was er aandacht voor de klimaatcomputer. Van Veenhuisen schrikt nog wel eens van de instellingen in de klimaatcomputers. “Het uitrekenen van de ventilatie op voorhand heeft nog wel eens flinke aanpassingen nodig na toepassing in de praktijk. Daarbij moeten we altijd goed naar de kalveren blijven kijken. Die geven aan hoe ze zich voelen. Als je zelf niet goed weet hoe je ventilatie werkt, blijf je steeds tegen luchtwegproblemen aan lopen.”

Kennis opfrissen
Joy van den Bogaard uit Velddriel komt voor het opfrissen van zijn kennis. Hij is opgegroeid op een kalverhouderij en heeft een aantal jaar als chauffeur kalveren gereden. De stallen thuis stonden een poosje leeg, echter het kriebelde weer om kalveren te gaan houden. “Sinds kort heb ik mijn stallen weer vol en houd ik via een nieuw concept jongrosékalveren. Ik vind het bespreken van praktijksituaties van longgezondheid interessant. Dat is erg actueel.

Tegelwijsheden
Als afsluiting deelde Van Veenhuisen nog enkele tegelwijsheden met de groep: ‘Handelen is niet altijd behandelen’ en ‘een medicijn is niet altijd het beste medicijn’. Van Veenhuisen vindt dat de veehouder zijn eigen invloed op de kalvergezondheid nog flink kan vergroten. “Leg een mat in het hok bij een kalf met een zere poot, geef een slijter rosébrok en voer extra stro als kalveren diarree hebben. Het zijn makkelijke aanpassingen waar juíst de factor veehouder invloed op heeft.”

Aanmelden nieuwe training
De training kalvergezondheid zal in maart 2025 herhaald worden. Wil je je aanmelden voor deze training of wil je meer informatie? Mail naar: info@henrietterozendaal.nl.
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    6° / 5°
    15 %
  • Dinsdag
    6° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    4° / 2°
    10 %
Meer weer