Ook in 2025 tekorten aan rundvlees
Volgens het onderzoeksbureau van Rabobank zal de productie van rundvlees ook in 2025 afnemen. De krimp - vooral in grote rundvleesproducerende landen zoals Brazilië, Verenigde Staten, China, Europa en Nieuw-Zeeland - betekent dat er voor het eerst wereldwijde tekorten zijn sinds de Covid-19-pandemie.
Voor rundveeboeren zal dit leiden tot hogere vee- en vleesprijzen vooral in gebieden waar de markt nu al beperkend is, waaronder Europa. Dit biedt kans op hogere winst, maar vraagt ook om goede strategische keuzes, zoals het moment van kopen en verkopen van het vee.
Hoge prijzen houden aan
In Noord-Amerika blijven de prijzen hoog door een krimpende veestapel in combinatie met een sterke consumentenvraag. Hoewel dit kansen biedt, blijft het herstellen van de veestapel een uitdaging door aanhoudende droogte en de hoge kosten van aanwas van nieuw vee. Amerikaanse boeren wachten op substantiële regenval om hun kuddes uit te breiden. Maar deze onzekerheid maakt het moeilijk om langetermijnbeslissingen te nemen. In Brazilië zorgt de combinatie van regen en droogte en een zwakke binnenlandse markt voor uitdagingen, maar voor exportgerichte boeren biedt de wereldwijde vraag wel degelijk kansen.
Australische en Nieuw-Zeelandse boeren bevinden zich in een stabielere positie. In Australië is voldoende neerslag gevallen waardoor de productie op peil blijft. Dit biedt mogelijkheden om meer te exporteren naar landen zoals de Verenigde Staten, waar de vraag naar rundvlees sterk blijft. Nieuw-Zeelandse boeren profiteren ondertussen van sterke prijzen bij een krimpende rundvleespopulatie. Dit toont aan dat zelfs bij lagere volumes de winstgevendheid kan toenemen, vooral als ze zich richten op exportmarkten.
Weersomstandigheden cruciaal
Weersomstandigheden blijven een cruciale factor. Zo zorgt het weerfenomeen La Nina voor warmte en buiigheid in Indonesië en Oceanië en droogte in delen van Zuid- en Midden-Amerika en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het La Nina-weer zal naar verwachting tot begin 2025 aanhouden. Als het weerbeeld verandert naar El Nino, komen droogte en neerslag weer op andere continenten te liggen.
Handelspatronen zullen wereldwijd verschuiven in 2025, denkt Rabobank. Australische boeren zullen waarschijnlijk meer exporteren naar vraagrijke regio’s, terwijl Braziliaanse boeren meer afhankelijk worden van de internationale markt door de afgenomen binnenlandse vraag. Flexibiliteit en risicomanagement worden belangrijke onderdelen van een rundveebedrijf. Vooral in de regio's waar weersveranderingen bepalend zijn. De wereldwijde rundvleesmarkt blijft komend jaar volatiel.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland