Veel+onderzoeksvragen+voor+project+Uitloopkalf
Video

Veel onderzoeksvragen voor project Uitloopkalf

Vol enthousiasme zijn Sanne en Jan Dubbelhuis begonnen aan hun project Uitloopkalf. Het voelt voor hen goed om de proefgroep van veertig dieren een buitenuitloop te bieden. Veel vragen moeten echter de komende jaren beantwoord worden om erachter te komen of deze vorm van kalverhouderij kansrijk is.

Nog enigszins overweldigd zijn de Drentse kalverhouders over de aandacht die hen ten deel valt na het winnen van de publieksprijs tijdens de innovatiedag KALF-IDEE. Pers en filmploegen hebben intussen een bezoek gebracht aan de stal in Aalden en diverse partijen en onderzoeksinstellingen hebben interesse getoond. Voor Sanne en Jan breekt de tijd aan om goed op een rij te zetten hoe ze het verdere onderzoek de komende jaren vorm willen geven.

Dat ze zelf doorgaan op de ingeslagen weg staat vast. Maar ziet de sector er heil in om te onderzoeken of deze manier van kalveren houden kansrijk is? En is het überhaupt realistisch om te denken dat er uiteindelijk een verdienmodel te realiseren is? Het zijn vragen die leven en die ze de komende tijd samen met andere partijen willen beantwoorden. 

Dubbele ruimte van traditioneel
De proefgroep van veertig kalveren is onderverdeeld in vier groepen van ongeveer tien dieren. Elke groep heeft zowel binnen als buiten de beschikking over ongeveer 20 vierkante meter, ruim het dubbele van traditionele huisvesting. Twee buitenhokken zijn uitgevoerd met stro en twee met speciaal drainzand. Onder deze zandlaag van 40 centimeter dik liggen drainageslangen die de urine afvoeren naar een aparte opvang. De vaste mest haalt Jan een paar keer per week met een riek uit de zandhokken.

De kalveren hebben het goed naar de zin. Ze lijken meer te spelen dan de kalveren die alleen binnen blijven. Toch zijn de kalveren niet altijd buiten. "Het is moeilijk te zeggen", ervaart Jan. "Ze lijken wel een loopje te hebben: 's ochtends binnen vreten en dan met z'n allen naar buiten. Maar lang niet altijd kun je er een peil op trekken."

Gedrag- en slachtlijnonderzoek
De voeropname wordt per groep bijgehouden en ook de behandelingen, groei en slachtresultaten worden meegenomen in de analyse. Er zijn onderzoeksideeën genoeg, zoals gedragsonderzoek en slachtlijnonderzoek om nog meer inzicht te krijgen in de verschillen tussen zand en stro, en tussen wel of geen buitenuitloop. Vijftig kalveren die geen buitenuitloop krijgen, gelden als controlegroep.


Jan: "Meer ruimte per dier, frisse lucht en keuzevrijheid lijken mij een grote plus voor het welzijn. Of dat zo is zullen we de komende jaren ervaren."

Foto: Jan en Sanne Dubbelhuis

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 1°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer