BTW naar 21 procent: let op bij verlenging voergeldcontract
Het lage btw-tarief op agrarische goederen wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Dit heeft gevolgen voor de voergeldcontracten.
Met name bij het afsluiten van nieuwe voergeldcontracten, die ingaan na 1 januari 2025 is enige alertheid geboden. Wanneer een kalverhouder op dit moment een contract heeft van bijvoorbeeld 300 euro inclusief 9 procent BTW, is dat te vergelijken met een contract van 333 euro bij 21 procent BTW. Contractgevers zullen doorlopende contracten automatisch aanpassen, is de verwachting. Dat gebeurde ook in 2018 bij de verhoging van 6 naar 9 procent BTW.
Rekenmachine er bij halen
Voor het afsluiten van een nieuw contract, doen kalverhouders er goed aan een rekenmachine er bij te nemen, adviseert Eric Beindorff van Alfa Accountants en Adviseurs. Voor een gelijkblijvend contract, moet het oude bedrag in bovengenoemd voorbeeld verhoogd worden met 33 euro. Maar wil een kalverhouder een hoger contract, bijvoorbeeld vanwege de mestkosten, dan zit op elke euro verhoging ook 21 procent BTW. Het contract met 10 euro verhogen, betekent een netto verhoging met 8,26 euro. "Het BTW-aandeel in het contract tikt vanaf volgend jaar harder door."
Verdere gevolgen niet groot
De BTW-verhoging komt voort uit het regeerakkoord van de huidige coalitiepartijen. Het lage tarief op de levering van agrarische goederen tussen ondernemers onderling wordt afgeschaft. Hieronder vallen voergeldcontracten maar ook agrarische grondstoffen, veevoeders en productiedieren. Naast alertheid bij het afsluiten van een voergeldcontract, zullen de gevolgen in de praktijk niet heel groot zijn. Op alle producten die een veehouder aankoopt, zit vanaf 1 januari 2025 21 procent omzetbelasting. Deze wordt verrekend met de BTW op de inkomsten en verkoop van producten. Het verschil moet afgedragen worden. Dit heeft in principe geen gevolgen voor het nettoresultaat van het bedrijf.
De belangrijkste zaken die onder 21 procent BTW vallen:
- voergeld / voergeldontracten.
- opkweek van planten en gewassen.
- rundvee, schapen, geiten en varkens: ongeacht hun bestemming wordt het btw-tarief verhoogd naar 21 procent. Dit geldt ook voor slachtafval en goederen die bedoeld zijn voor de voortplanting van deze dieren.
- andere agrarische goederen: producten zoals rondhout, vlas, wol, stro en veevoeders vallen ook onder het verhoogde tarief.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland