VanDrie%2C+Fuite+en+Van+Beek+samen+in+mesthygi%C3%ABnisering
Nieuws

VanDrie, Fuite en Van Beek samen in mesthygiënisering

Om de stijgende mestkosten het hoofd te bieden, slaan VanDrie Group, Fuite en G. Van Beek & Zn de handen ineen om mest van kalverbedrijven te hygiëniseren tot een exportwaardige dikke fractie.

De drie bedrijven plaatsen op nog te benoemen locaties drie gesloten mestverwerkingsinstallaties waarmee kalvermest wordt omgezet in een droge fractie, condenswater en bruikbare kunstmeststoffen. Door deze 'zero liquid discharge'-technologie te combineren met en techniek van omgekeerde osmose, zou het schone restwater geloosd kunnen worden. Voor de afzet van de dikke fractie en kunstmeststoffen zijn de drie bedrijven in overleg met verschillende afnemers. 

Een uur op 70 graden Celsius
Met de installatie wordt de kalvermest een uur lang onder vacuüm op 70 graden Celsius gebracht. Het grootste gedeelte van de mest wordt omgezet tot condenswater. Door toevoeging van een mineraal zuur ontstaan ammoniakkristallen zoals (afhankelijk van het gebruikte zuur) ammoniumnitraat, ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. De droge fractie die overblijft heeft een drogestofpercentage van 45 procent en is nog ongeveer 10 procent van het oorspronkelijke volume.

Mei volledig operationeel
Machinefabrikant Mensink heeft opdracht gekregen om de drie machines te bouwen. In januari worden ze uitgeleverd aan drie kalverhouderijen waarna de machines in februari 2025 operationeel moeten zijn. Daarna start een testperiode van drie maanden. Eind mei moeten de machines gereed zijn voor gebruik. Initiatiefnemer Gerard van Beek kan nog weinig zeggen over het vervolg. Hij hoopt dat het initiatief er uiteindelijk toe leidt dat er voldoende mest verwerkt wordt: op de locatie of met mobiele units.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer