Gezondheidspaspoort+winnaar+KALF%2DIDEE
Nieuws

Gezondheidspaspoort winnaar KALF-IDEE

Het gezondheidspaspoort van Utrecht University is vrijdag 18 oktober winnaar geworden van de innovatieprijs KALF-IDEE. De publieksprijs ging naar kalverhouder Jan Dubbelhuis met het stalconcept uitloopkalf.

De felicitaties na afloop gingen natuurlijk uit naar de prijswinnaars, maar de grote winnaar van deze innovatiedag is de kalverhouderij zelf. Met twaalf inspirerende sprekers en ruim honderd enthousiaste en meedenkende aanwezigen, is deze eerste KALF-IDEE-dag meer dan geslaagd. “De dag biedt een stevig tegengewicht aan de negatieve sentimenten die soms de overhand krijgen in de veehouderij”, zegt Hans Luijerink, voorzitter van VVK. Volgens kennismakelaar Henriëtte Rozendaal laat de dag zien dat de kalversector niet wacht op een twijfelende en niet daadkrachtige overheid, maar zelf in staat is om van binnenuit de sector duurzamer te maken. Als het aan LTO-vakgroepvoorzitter Teus Kreuger ligt, organiseert brancheorganisatie SBK in de toekomst vaker deze dag.

Ziekteprofiel in kaart brengen
Het winnende idee werd toegelicht door Lindert Benedictus, assistent professor bij Utrecht University. Met het gezondheidspaspoort wil de universiteit kalveren voorafgaand aan de aanvoer op het kalverbedrijf selecteren op gezondheid en ziekteprofiel. Bij de opzet van de dieren op het kalverbedrijf, kan dan hiermee rekening gehouden worden. Door kalveren met een bepaalde gezondheidsstatus bij elkaar te houden op een bedrijf, worden ze minder blootgesteld aan ziektekiemen. “Wanneer je weet wat het ziekteprofiel is, kun je met een slimme manier van opzetten het antibioticagebruik verminderen.”
Zaken die meegenomen kunnen worden in het ziekteprofiel zijn bijvoorbeeld, de immuniteitsopbouw van een kalf, vaccinaties van het kalf of de moederkoe, aanwezige luchtwegpathogenen op het melkveebedrijf, aanwezigheid van ESBL’s, enzovoort. Ook andere innovaties die tijdens deze dag genoemd werden, kunnen meehelpen om het gezondheidspaspoort inhoud te geven. Zo presenteerde Saskia van Hemert van Wageningen Bioveterinary apparatuur om vanuit ademanalyse van kalveren vast te stellen welke ziektes het dier onder de leden heeft.

Vrije uitloop voor kalveren
Publieksprijswinnaar Jan Dubbelhuis hield een inspirerende presentatie over een stalconcept met vrije uitloop voor kalveren. Op het eigen kalverbedrijf in Aalden (Dr) geeft hij een kleine groep van zijn blankvleeskalveren de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De uitloop is voor veertig kalveren. De helft heeft buiten een ondergrond van stro en de andere helft een ondergrond van zand. Een afdak boven de dieren houdt regen en wind tegen. Voordeel van het zandbed is dat de urine apart opgevangen kan worden en zo twee gescheiden meststromen ontstaan.
Zijn stalconcept zit nog volledig in de experimentele fase maar voor Dubbelhuis voelt het goed om aan een maatschappelijke wens tegemoet te komen. “Zoals iedere kalverhouder krijg ik ook regelmatig bezoekers in de stal. Het eerste wat ze vragen is of de kalveren buiten komen.” Dubbelhuis wil onderzoeken of hij een stalconcept kan ontwikkelen dat de kostprijs niet verhoogd – misschien wel verlaagd – maar wel tegemoet kan komen aan buitenuitloop van de dieren. De kalveren genieten er in ieder geval van en ook voor de poten en het beenwerk is de buitenuitloop een voordeel, ervaart Dubbelhuis na enkele maanden.

Steun vanuit SBK
Met deze innovatiedag biedt SBK een podium voor nieuwe initiatieven, praktische oplossingen en onderzoekideeën die bijdragen aan de doelen zoals beschreven in het sectorplan VealForward. De winnende ideeën kunnen rekenen op steun vanuit de brancheorganisatie SBK.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer