Vierde+AgriMeeting%3A+voedselproductie+is+een+groot+goed
Video

Vierde AgriMeeting: voedselproductie is een groot goed

Met ruim zevenhonderd aanwezigen liep het Afastheater dinsdagavond helemaal vol voor de vierde Agri-Meeting. Het thema was Koers Krachtig. Conclusie van de avond: zorg dat er in Nederland een goede schaal van de landbouw behouden blijft zodat Nederland een bijdrage kan leveren aan de voedselzekerheid van Europa.

Volgens spreker Rob de Wijk wordt het debat over de Nederlandse landbouw helemaal verkeerd gevoerd. Den Haag is alleen bezig met zijn eigen Nederlandse problemen en verliest de internationale dimensie van de agrarische sector volledig uit het oog. De specialist internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken ziet vooral kansen voor de Nederlandse landbouw om met innovatie bij te dragen aan een strategische autonomie wat betreft het voedselvraagstuk binnen Europa.

Voldoende schaalgrootte belangrijk
De woorden van De Wijk werden na afloop onderschreven door Jacco van der Tak, burgemeester van Barneveld. Ook hij ziet dat de voedselzekerheid steeds belangrijker wordt. Een voldoende grote schaal van de Nederlandse landbouw is daarbij wel belangrijk, stelt hij: "We moeten veerkrachtig zijn om de uitdagingen van vandaag aan te kunnen gaan. Innovatie is daarbij belangrijk om de verschillende ketens in de benen te houden."

Grotere geopolitieke verhaal
Ook Ruth Bouwstra mist In Nederland een goede strategie waarbij voedselzekerheid geplaatst wordt in het grotere geopolitieke verhaal. Diegenen die in Nederland het beleid bepalen, zijn hiervan volgens haar niet altijd doorleeft. "Voedselproductie is een groot goed, dat moeten we behouden. Niet alleen in Nederland maar voor heel Europa." VanDrie Group zal bij blijven dragen door keuzes te maken waarin ze investeert en focus aan te brengen in die keuzes. Belangrijk is volgens Bouwstra dat een duurzame toekomst alleen gerealiseerd kan worden als deze gebaseerd is op marktgedrevenheid.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer