Al+vroeg+in+oktober+stevige+plus+blank+kalfsvlees
Nieuws

Al vroeg in oktober stevige plus blank kalfsvlees

De markt van blank kalfsvlees heeft de goede smaak van vorige week nog steeds te pakken, maar nu leidt dat ook tot een mooie verhoging van 10 cent.

De gemiddelde prijs komt daarmee uit op 6,10 euro per kg. De stijging komt met name tot stand door het krappe aanbod. Met de hoge nuka-prijzen vanaf mei tot en met juli dit jaar, hebben contractgevers de leegstand tussen twee ronden verlengd; enerzijds om de nuka-prijs niet te ver op te laten lopen, anders om het aanbod in het najaar te drukken, zodat er een goede prijs voor het kalfsvlees gevraagd kan worden. Dit laatste is er nu aan de hand. Daarbij komt dat niet alleen in Nederland het aanbod laag is, maar ook in andere kalfsvlees producerende landen. De prijsstijging wordt dus breed gedragen. De verwachting is dat het goede sentiment de komende weken aanhoudt. Van een stabiel prijsniveau in oktober, zoals eind september nog voorspeld, is dus geen sprake.

Jong en oud rosé naar 5,20
Naar rosékalveren is ook veel vraag. Het aantal kalverplaatsen in Nederland neemt af, terwijl het aantal slachthaken gelijk blijft. Er is dus meer concurrentie in de rosémarkt en daar profiteren de boeren van. Zowel jong als oud rosé stijgt komende week naar 5,20 euro per kg. Starters zijn deze week gelijk gebleven in prijs. Heet aanbod is niet groot en rosékalverhouders verwachten voorlopig hun kalveren tegen een goede prijs kwijt te kunnen waardoor ze bereid zijn om de hoge prijzen te betalen.

Nuka's super duur
De jonge kalveren zijn zowel in Nederland als in Duitsland duurder geworden. In Nederland zijn ze 5 euro per stuk duurder geworden en bij onze oosterburen zelfs 5 tot 10 euro. Het is een bijzondere ontwikkeling: zwartbonte kalveren van 43-47 kg die half oktober 160 euro per stuk kosten. De zwaardere 50+ categorie gaat (afhankelijk van het gewicht) al weer richting en over de 200 euro per stuk. Dat is 50 euro meer dan in dezelfde week vorig jaar. De financiële risico's om met zulke dure kalveren te starten, nemen daardoor wel toe.
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer