Geen+hittestress+tijdens+veetransport+geconstateerd
Nieuws

Geen hittestress tijdens veetransport geconstateerd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde deze zomer 155 inspecties uit op dierenwelzijn tijdens veetransporten. Tijdens deze inspecties is geen hittestress bij de dieren vastgesteld.

Volgens Vee&Logistiek Nederland toont dit aan dat de extra maatregelen tijdens warme dagen effect sorteren. Sinds 2016 hanteert de sector een brancheprotocol om hittestress tijdens transport te voorkomen. Het protocol treedt in werking bij temperaturen vanaf 27 graden Celsius.

Koele uren van de dag
Transporteurs nemen diverse maatregelen om het welzijn van de dieren te waarborgen tijdens hete dagen. Transporten worden gepland in de koelere uren van de dag, zoals 's nachts of vroeg in de ochtend. Daarnaast worden er minder dieren geladen. Tijdens stilstand worden vrachtwagens zoveel mogelijk geparkeerd in de schaduw en krijgen de dieren extra water. Indien nodig kunnen chauffeurs de politie bellen voor begeleiding langs files.

Een andere ontwikkeling die bijdraagt aan dierenwelzijn tijdens transport, is de introductie van vrachtwagens met airconditioning in de laadruimte. De temperatuur kan daarbij afgestemd worden op de behoefte van de dieren die vervoerd worden. De NVWA ziet deze ontwikkeling als een goede zaak.

Wens voor verdere stappen
Hoewel Vee&Logistiek Nederland blij is met de vooruitgang, wil de brancheorganisatie een stap verder gaan. Een belangrijke wens is dat de NVWA haar keuringstaken bij extreme hitte eerder op de dag start, zodat deze aansluiten bij de werkuren van chauffeurs op deze dagen. Maar concrete afspraken hierover zijn nog niet gemaakt.
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    20 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer