Toch+verbod+op+veeprikkers
Nieuws

Toch verbod op veeprikkers

Landbouwminister Wiersma is toch bereid het gebruik van stroomstoten in de veesector te verbieden. Vorige week liet ze aan de Tweede Kamer weten dat ze eerst wilde praten met de sector voordat ze zou besluiten tot een verbod.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek woensdag een overgrote meerderheid vóór een verbod te zijn. Ook de regeringspartijen PVV, VVD en NSC willen dat de BBB-minister vasthoudt aan de wens van de Kamer. Volgens de drie coalitiepartijen zijn er in het verleden al genoeg gesprekken met de sector gevoerd.

Lijst verboden gedragingen
Wiersma's voorganger Adema beloofde in juni dat hij alle apparatuur die dieren voortdrijft via stroomstoten met een algemene maatregel van bestuur zou toevoegen aan de lijst van verboden gedragingen. In de praktijk worden veedrijvers gebruikt met verschillende wattageniveaus. De discussie ging voorheen vooral over het gebruik van laagvoltagedrijvers. Adema was echter van oordeel dat veedrijvers in alle gevallen pijn en stress veroorzaken bij dieren en dat ze in de praktijk misbruikt worden.

Hoewel Wiersma in het debat aanvankelijk bij haar standpunt bleef en verwees naar het hoofdlijnenakkoord ("geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid"), ging ze later onder druk van de Tweede Kamer over stag. In harde bewoordingen lieten Tweede Kamerleden blijken dat ze de mening van de Kamer niet zomaar naast zich neer mag leggen. Wiersma zal binnen enkele weken met nieuwe voorstellen voor een verbod komen.

Stress of laatste middel
Voorstanders van een verbod geven als argument dat stroomstootapparatuur in alle gevallen pijn en stress bij het dier veroorzaken. Tegenstanders van een verbod zien het elektrisch drijfmiddel als een laatste middel om onwillige dieren doeltreffend voort te bewegen en om de veiligheid van eigen werknemers te borgen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    90 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    90 %
Meer weer