Houten+en+betonnen+roosters+niet+slecht+voor+kalveren
Nieuws

Houten en betonnen roosters niet slecht voor kalveren

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelt dat houten en betonnen roosters niet schadelijk zijn voor vleeskalveren.

Dier&Recht heeft in 2019 de Nederlandse staat gedagvaard en aangegeven dat de staat onrechtmatig handelt door niet handhavend op te treden tegen kalverhouders die hun dieren houden op houten of betonnen roostervloeren. De actiegroep staat op het standpunt dat het houden van kalveren op een roostervloer in strijd is met de wet. Een houten of betonnen vloer is doorgaans glad en daarmee in strijd met het Besluit houders van dieren, aldus Dier&Recht. De zitting was op 4 juni 2024. 

Geen overtreding gepleegd
In de verklaring die het CBb op 17 september 2024 openbaar heeft gemaakt, staat dat niet is gebleken dat kalverhouders een overtreding hebben gepleegd. Zowel rapporten, wetenschappelijke onderzoeken als een verklaring van een deskundigen wijzen volgens het CBb uit dat de genoemde roostervloeren niet schadelijk zijn. Het CBB stelt dat uit rapporten blijkt dat houten en betonnen roostervloeren voor kalveren risico’s voor het welzijn van de dieren met zich mee kunnen meebrengen, maar dat niet vast staat dat houten roostervloeren altijd nat en glad zijn door urine en mest.

Deskundigen die op verzoek van het college een steekproef hebben uitgevoerd op een kalverbedrijf constateren dat de roostervloeren niet glad waren. Verder verklaren de waarnemers dat de kalveren zeer schoon waren en nagenoeg geen bevuiling van mestresten aan de vacht hadden. Ook werd vastgesteld dat het stalklimaat in de stallen goed was en keurig digitaal werd geregeld. Er werden op de houten roosters twee kalveren aangetroffen met dikke knieën (0,1% van alle aanwezige dieren) maar die kalveren liepen niet kreupel. Bij de stallen met betonnen roosters werden geen kalveren aangetroffen met dikke knieën of andere welzijnsproblemen gerelateerd aan een roostervloer.

Terecht afgewezen
Het CBb is van oordeel dat de betreffende minister het handhavingsverzoek van Dier&recht terecht heeft afgewezen. De minister heeft op goede gronden vastgesteld dat bij inspecties niet is gebleken dat kalverhouders met houten en/of betonnen roostervloeren een overtreding plegen van het Besluit houders van dieren. 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer