Nieuw vaccin tegen vijf virussen
Farmaceut Hipra heeft een combinatievaccin ontwikkeld dat koeien en kalveren beschermt tegen BVD (type 1 en 2) IBR, BRSV en parainfluenza type 3.
Het van oorsprong Spaanse bedrijf is de eerste farmaceut die een oplossing biedt voor drie verwekkers van runderlongziekten in combinatie met de twee virussentypen van BVD. Het vaccin Divence Penta is tevens een markervaccin voor BVD. Dit houdt in dat uit bloedonderzoek duidelijk kan worden of het dier gevaccineerd is of geïnfecteerd is met een veldvirus.
Relatief nieuwe techniek
Bij de ontwikkeling van het vaccin is gebruik gemaakt van de relatief nieuwe techniek met recombinant eiwit. Door alleen het eiwit (E2) aan het vaccin toe te voegen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting aan de gastheercel, kan er meer antigeen in een vaccin gebracht worden. Dit versterkt de werking. Met een standaardtechniek worden er vooral virusdeeltjes (dood of levend) in een vaccin gebracht. Maar niet alle delen van het virus spelen een rol bij de hechting aan de gastheercel.
Praktijkproef met kalveren
Dat de werking effectief is, blijkt uit een Spaanse proef met kalveren (zwartbont en Belgisch Blauw) die op een leeftijd van acht á negen maanden zijn geslacht. Het gemiddelde karkasgewicht van de gevaccineerde kalveren lag 6,58 kilo hoger dan de niet-gevaccineerde dieren. Dierenarts Jessica Hartjes van Hipra: "Dat is een groot verschil terwijl de gevaccineerde en niet-gevaccineerde dieren door elkaar stonden in dezelfde stal." Als alle dieren gevaccineerd zouden zijn, was het verschil volgens haar waarschijnlijk nog groter geweest. "De enige opmerking die je kunt maken is dat het onderzoek in Spanje heeft plaatsgevonden en niet in Nederland."
Sterke adjuvans
Hipra maakt in het vaccin gebruik van een sterke adjuvans die ook in humane vaccins gebruikt wordt. Een adjuvans heeft zelf geen directe invloed op de werking maar versterkt de effecten van de andere stoffen in het vaccin. Het aantal kalveren met luchtwegproblemen na vaccinatie met Divence Penta daalt met 42 procent en het aantal herhaalbehandelingen met 52 procent. Kalveren moeten twee keer gevaccineerd worden met een tussenpoos van drie weken. Jongvee kan een derde keer geënt worden op een leeftijd van negen maanden waarna de dieren een jaar beschermd zijn tegen de vijf ziekteverwekkers.
Brede bescherming
Volgens Hartjes wordt er in het buitenland meer geënt bij kalveren en vleesvee dan in Nederland. Toch ziet zij ook in ons land kansen. "BVD en IBR komen in Nederland minder voor, maar er worden bijvoorbeeld nog dagelijks BVD-dragers geboren die in de kalverhouderij terechtkomen. Als die dragers virus uitscheiden, kunnen de gevolgen groot zijn.” Ook het feit dat kalveren van enkele honderden melkveehouders bij elkaar komen zal altijd een hoge infectiedruk geven, denkt Hartjes: "Met dit vaccin geef je een brede bescherming."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland