Noord%2DBrabant+geeft+geen+vergunningen+af+voor+luchtwassers
Nieuws

Noord-Brabant geeft geen vergunningen af voor luchtwassers

Veehouders in Noord-Brabant kunnen voorlopig geen vergunning krijgen voor het plaatsen van een luchtwasser in hun stallen. De provincie wil eerst meer duidelijkheid na een uitspraak van de Raad van State (RvS) eerder deze week.

De RvS vernietigde woensdag de vergunning van een varkenshouder uit Reusel die zijn bedrijf heeft uitgebreid met 2.300 dieren en met de aanschaf van een luchtwasser de extra stikstofuitstoot wil terugbrengen. De maatregelen bieden volgens de RvS geen garantie dat een stalsysteem met een luchtwasser de stikstofuitstoot voldoende vermindert.

Meer duidelijkheid
De provincie wil nu eerst weten wat de uitspraak betekent voor haar beleid. Tot die tijd worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven voor luchtwassers. Aanvragen worden nog wel in behandeling genomen, maar besluiten blijven voorlopig uit. Hoe lang er geen vergunningen worden afgegeven, kan de provincie niet zeggen.

In Brabant heeft het merendeel van de boeren afgelopen jaren een aanvraag gedaan voor de toepassing van een luchtwasser in verband met het strenge Brabantse milieubeleid. Voor rundveehouders en kalverhouders geldt nog een uitzondering tot 1 januari 2026 voor het aanvragen van een vergunning die aansluit op het Brabantse milieubeleid.

Emissiewerkgroep Brabant
De ZLTO/VVK werkgroep, die het Brabants milieubeleid voor kalverhouders nauwgezet volgt, heeft een verzoek uitstaan voor een gesprek met de Brabantse verantwoordelijk gedeputeerde en enkele beleidsmedewerkers. Vóór eind volgende week komt de provincie met een datumvoorstel voor dat gesprek. 
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer