Bijna+helft+aanvragen+LBV%2Dplus+gaat+door+in+stopperstraject
Nieuws

Bijna helft aanvragen LBV-plus gaat door in stopperstraject

Van de 175 kalverbedrijven die voldoen aan de eisen van stoppersregeling LBV-plus hebben 79 kalverhouders hun aanvraag voorzien van een handtekening en teruggestuurd naar RVO. Dat betekent dat 45 procent van de huidige aanvragers verder gaat met het stopperstraject.

Dit percentage is veel hoger dan in andere veesectoren. In de varkens- en melkveehouderij ligt het percentage tot nu toe op respectievelijk 29 en 28 procent. In de pluimveehouderij is het zelfs 24 procent. De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens die RVO gepubliceerd heeft op 28 augustus 2024.

Reden hoge percentage niet bekend
In totaal hebben 183 kalverhouders een aanvraag ingediend. Acht hebben geen (of nog geen) positieve beslissing ontvangen van RVO. Wat de reden is van het hoge percentage kalverhouders dat verder gaat in de stoppersregeling is niet bekend.

In de markt zijn wel steeds meer geluiden te horen van contractgevers die bedrijven kopen van kalverhouders die willen stoppen. Ze bieden vergelijkbare of hogere prijzen dan kalverhouders kunnen krijgen met de LBV-plus. Het gaat dan met name om mooie bedrijven die goed zijn ingericht. Contractgevers willen hiermee hun aanvoer van dieren verzekerd hebben.

Binnen twaalf maanden dieren weg
Veehouders die meedoen met de LBV-plus-regeling ontvangen binnen zes weken na het versturen van de overeenkomst de eerste betaling van 20 procent van het gereserveerde uitkoopbedrag. Daarna moeten ze binnen twaalf maanden hun dieren en mest afvoeren en de vergunning laten intrekken. Hoewel de ondernemers na het zetten van hun handtekening nog steeds de opkoop van hun bedrijf kunnen afbreken, gaat RVO er van uit dat deze bedrijven definitief hun bedrijf zullen staken.
 

Bekijk meer over:

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer