Rabobank%3A+vleesconsumptie+en+%2Dproductie+dalen
Nieuws

Rabobank: vleesconsumptie en -productie dalen

Zowel de consumptie als productie van varkens- en rundvlees blijven de komende jaren dalen, voorspelt Rabobank. Ook pluimveevlees komt onder druk te staan. 

Vooralsnog is er geen sprake van een afname van de vleesconsumptie. Hoewel de consumptie van varkensvlees in tien jaar tijd is afgenomen met 0,6 procent, en rundvlees met 0,1 procent, is de consumptie van pluimveevlees met 1,1 procent gestegen. De totale vleesconsumptie in de EU, inclusief het Verenigd Koninkrijk, is daardoor het laatste decennium jaarlijks met gemiddeld 0,1 procent toegenomen.

Daling zet door
Rabobank verwacht dat de dalende consumptie van rund- en varkensvlees doorzet. Dit heeft gevolgen voor de productie. De productie van rund- en varkensvlees neemt verder af, doordat boeren extra moeten investeren in dierenwelzijn en duurzaamheid. Hun concurrentiepositie verslechtert wat leidt tot stoppers. De productie van rundvlees heeft daarnaast ook te maken met een kleiner wordende melkveestapel doordat de melkproductie per koe toeneemt.

Weinig beïnvloeding 
Rabobank ziet nog weinig aanwijzingen dat de consumptie van vlees wordt beïnvloedt door gezondheidstrends, dierenwelzijn of milieu. Hiervoor hebben de verschillende duurzaamheidsconcepten in Europa nog steeds maar een relatief klein marktaandeel. Nederlandse en Duitse consumenten zijn sowieso minder bereid te betalen voor producten met een hoger dierenwelzijn. De producten zijn onvoldoende onderscheidend en veelal een stuk duurder dan reguliere producten. Jongeren staan wel meer open voor plantaardiger eten en vleesvervangers.

Drie factoren spelen rol
Uiteindelijk zullen drie factoren de vleesconsumptie gaan beïnvloeden: - de beschikbaarheid van vlees waarbij gebruiksgemak en kwaliteitslabels een rol spelen, - de prijs van vlees, immigratie (minder varkensvlees/meer kip) en het moraal van consumenten ten aanzien van milieueffecten van vlees, - en tot slot gezondheidsaspecten, traceerbaarheid van producten en vertrouwen in productieketens. 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer