Drie+weken+uitstel+voor+inzaaien+vanggewas
Nieuws

Drie weken uitstel voor inzaaien vanggewas

De uiterste zaaidatum voor een vanggewas na mais wordt verschoven naar 21 oktober. Telers hebben drie weken extra tijd om gewassen rijp te oogsten.

LVVN-minister Wiersma heeft hiertoe besloten om de nadelige gevolgen van onrijp geoogste gewassen tegen te gaan. Een latere oogst van een groeiend gewas heeft waarschijnlijk minder gevolgen voor het verlies van stikstof dan handhaving van de datum van 1 oktober.

Telers krijgen ook de  tijd om de bodemstructuur te verbeteren nu het weer dit groeiseizoen zo slecht is geweest met veel neerslag. Na de oogst van mais moet het vanggewas na maximaal zeven dagen zijn ingezaaid.

Daarnaast wordt de termijn waarin een korting wordt toegepast op de gebruiksnormen voor het later inzaaien van vanggewassen na aardappelen en bieten op zand- en lössgrond met drie weken opgeschoven. Bij overige teelten verschuiven de periodes waarop de oplopende korting wordt toegepast naar: 22 oktober tot en met 3 november, 4 november tot en met 19 november en 20 november 2024.

De opbouw van de korting van respectievelijk 5, 10 en 20 kg N/ha blijft onveranderd. Wanneer geen vanggewas is ingezaaid op 20 november 2024, wordt de maximale korting van 20 kg N per hectare toegepast in het opvolgende kalenderjaar. 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer