Investerings%2D+en+verplaatsingsregeling+in+oktober+open
Nieuws

Investerings- en verplaatsingsregeling in oktober open

Piekbelasters die via innovatie of verplaatsing willen bijdragen aan het verminderen van stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden, kunnen vanaf 21 oktober 2024 gebruik maken van een investerings- en verplaatsingsregeling. Ook kunnen kalverhouders die geen piekbelaster zijn gebruik maken van een stoppersregeling.

De investeringsregeling betreft de subsidieregeling voor brongerichte verduurzaming van stal- en managementmaatregelen (Sbv). Hoewel de term brongericht in de titel van de regeling staat, kunnen kalverhouders ook intekenen voor nageschakelde technieken die de ammoniakuitstoot verminderen zoals luchtwassers. Veesectoren die in aanmerking komen voor de investeringsregeling zijn naast de kalverhouderij ook de melkveehouderij en varkenshouderij. Bedrijven moeten minimaal 2.500 mol uitstoten op een Natura2000-gebied om deel te mogen nemen. Ook mogen de dieraantallen op de veehouderijlocatie vijf jaar lang niet toenemen.

Vanaf 21 oktober open
De subsidieregeling staat open vanaf 21 oktober 2024 tot en met 9 januari 2025. Het beschikbaar gesteld bedrag is 60 miljoen euro. Veehouders kunnen naast emissiereductie ook kiezen voor investeringen in dierenwelzijn, brandveiligheid of emissiereducerende technieken buiten de stal, zoals extra mestopslag en monomestvergisting. Het maximale subsidiepercentage is 80 procent. Het minimale bedrag is 25.000 euro en het maximale bedrag 600.000 euro per veehouderijlocatie. Deze subsidie wordt alleen toegekend op de aankoop en installatie van de technieken op de investeringslijst. 

Naast de investeringsregeling gaat ook een landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) open. Deze regeling richt zich op het stimuleren van vrijwillige verplaatsing naar een hervestigingslocatie waar geen of wezenlijk minder stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden wordt veroorzaakt. Die locatie kan ook in een ander land binnen de Europese Unie zijn. In totaal is er 105 miljoen euro beschikbaar.

Geen piekbelaster toch stoppersregeling
Tot slot volgt er binnenkort een vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren, waaronder vleeskalveren, vleesvee, melkgeiten, vleeseenden en konijnen. Ook ondernemers uit deze sectoren die geen piekbelaster zijn, kunnen gebruik maken van deze regeling. De verwachting is dat deze stoppersregeling eind september gepubliceerd wordt en in november 2024 opengaat. Hiermee zijn alle regelingen uit de stikstofaanpak bekend. Landbouwminister Wiersma: “Nu ook de laatste regelingen bekend zijn, komen we onze belofte na om boeren de kans te geven een weloverwogen keuze te maken uit de diverse opties die er zijn."

Voor meer informatie zie de website van RVO.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer