Minister+overweegt+verbod+op+uitzendkrachten+in+vleessector
Nieuws

Minister overweegt verbod op uitzendkrachten in vleessector

Minister Van Hijum (NSC) van Sociale Zaken gaat onderzoeken of het mogelijk is om het inzetten van uitzendkrachten te beperken of verbieden als daar misstanden plaatsvinden. Hij kijkt daarbij met name naar de vleesbranche.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman geschrokken te zijn van de misstanden in die sector, waarbij veel uitzendkrachten uit Oost-Europese EU-lidstaten komen. Er is een hoog percentage ontslag op staande voet (40 tot 80 procent bij drie onderzochte uitzendbureaus) en uitbuiting door malafide uitzendbureaus, aldus Van Hijum. In een gesprek met de vleessector en uitzendbranche zijn er afspraken gemaakt over verbeteringen en het tijdspad waarbinnen dat gebeurd moet zijn.

Slechte huisvesting
Volgens de bewindsman worden uitzendkrachten in de vleesbranche slecht gehuisvest en moeten ze na ontslag de huisvesting snel verlaten waardoor ze dakloos raken. "Als bedrijf moet je mensen fatsoenlijk behandelen en de problemen niet afschuiven op de samenleving." Ook arbeidsmigranten hebben recht op bestaanszekerheid, aldus Van Hijum. 

In november volgt er een nieuw gesprek met de sectoren waarbij ook de vakbeweging uitgenodigd wordt. Als vleesbedrijven onvoldoende maatregelen nemen om de situatie van uitzendkrachten te verbeteren, wil Van Hijum de mogelijkheid openhouden om een sector te verbieden met uitzendkrachten te werken. Een andere optie is dat bedrijven een minimumpercentage werknemers in vaste dienst neemt. Van Hijum noemt een verbod "een ingrijpende stap" en zal bij het bepalen van maatregelen zorgvuldig te werk gaan.

Debat met Tweede Kamer
Het onderwerp arbeidsmigranten staat woensdag 4 september ook op de agenda in een debat met de Tweede Kamer.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer