Blank en rosékalfsvlees duurder verkocht
Na de stijging van rosékalfsvlees is deze week ook het blank kalfsvlees duurder verkocht. De verwachting is dat de prijzen komende weken met kleine stapjes blijven stijgen.
Hoewel het aanbod blank kalfsvlees de laatste weken niet groot was, kwam de prijs niet in beweging. Dit had alles te maken met een Zuid-Europese vraag die na de vakantieperiode maar langzaam op gang kwam. In de laatste week van augustus is de vraag duidelijk beter. De prijs van blank kalfsvlees is met 5 cent gestegen naar 5,80 euro per kg. Ook voor volgende week wordt minimaal dezelfde verhoging verwacht.
Goede vraag, hogere prijzen
De vraag naar rosékalfsvlees is nog steeds goed, hoewel de euforie van vorige week niet helemaal doorzet. Prijzen stijgen wel, maar net een stapje minder hard dan verwacht. Reden is het aanbod van koeien. Melkveehouders selecteren hard door, met name vanwege blauwtong. De ziekte heeft een grote weerslag op de dieren. Koeien die flink ziek zijn geweest, komen slecht terug aan de melk en blijven veelal mager. Voor melkveehouders reden om er afscheid van te nemen.
Meer aanbod van koeien heeft direct zijn weerslag op oud rosé. Koppels worden een week tot enkele weken doorgeschoven. Komende week wordt oud rosé ingekocht voor prijzen tussen de 5 en 5,05 per kg. 5,10 voor later in september wordt nog steeds genoemd. Jong rosé stijgt ook mee. Voor levering week 36 worden prijzen betaald van 4,95 tot 5,00 euro per kg. Starters blijven gelijk met prijzen rondom de 420 euro per stuk.
Leegstand opvullen
Jonge kalveren zijn goedkoper geworden. Gemiddeld is er 10 euro per stuk van de prijs af. Reden is een voldoende groot aanbod van met name Duitse kalveren. Omdat deze vanwege blauwtong niet naar Polen kunnen, is Nederland een logisch alternatief. Integraties kunnen hiermee de leegstaande kalverplaatsen vullen die de afgelopen maanden zijn ontstaan door het beperkt aanbod van jonge kalveren.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland