Zuivelpoeders+duurder+door+blauwtong+en+derogatie
Nieuws

Zuivelpoeders duurder door blauwtong en derogatie

De prijs van weipoeder en melkpoeder steeg deze week met respectievelijk 8 en 5 euro per 100 kilo. Belangrijkste oorzaak is een dalende aanvoer van melk vanwege blauwtong en de afbouw van de derogatie.

De Nederlandse melkplas laat al sinds september vorig jaar een neergaande lijn zien. Cumulatief lag het niveau in de periode tot en met juli 2024 1,6 procent lager dan in de eerste zeven maanden van 2023. Sinds juni is een versnelling te zien in het tempo van daling met een 3 procent lagere aanvoer in juli. Waar in eerste instantie de derogatie invloed had op een lagere melkproductie, is dat intussen overgenomen door blauwtong. Melkveehouders in het hele land hebben te maken met een veestapel die terugvalt in productie. Van koeien die niet of slecht herstellen, wordt afscheid genomen.

Gevoelige markt
De lagere productie had tot nu toe weinig invloed op de prijs van weipoeder en melkpoeder. Maar zoals zo vaak hoeft in een gevoelige markt maar weinig te gebeuren om het prijssentiment te laten kantelen. Op dit moment gebeurt dat door de boter- en roomprijs. Sinds half juli is de notering van boter verder omhoog gegaan. Twee weken geleden werd het record van april 2022 geëvenaard en hierna is de prijs doorgestegen naar de 780 euro van eind augustus. De hogere prijzen van boter en room, samen met een beperkte beschikbaarheid van concentraten zijn een signaal om ook weipoeder en melkpoeder mee omhoog te trekken.

Europa ander beeld
De zuivelmarkt in Europa laat een iets ander beeld zien dan de Nederlandse. In Polen zet de forse groei van de melkplas door (+4% meer aanvoer). Frankrijk realiseerde een sterke toename, na een aantal maanden met nauwelijks groei. Duitsland laat een lichte stijging zien en in Ierland daalde de melkaanvoer met een procent. Per saldo is de EU-melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2024 met 1 procent gestegen. Het opgetelde volume van de belangrijke zuivelexporteurs in de wereld (inclusief de EU) lag in het eerste halfjaar van 2024 per saldo 0,1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2023.

Ga voor alle actuele prijzen naar de marktpagina.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer