Andere+aanpak+natuurbeleid
Nieuws

Andere aanpak natuurbeleid

Het kabinet stopt met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Provincies hoeven daarom geen samenhangend plan te maken om de natuur- en milieudoelen te halen.

De afgelopen twee jaar werkten provincies in opdracht van LNV-minister Van der Wal (Stikstof) aan het NPLG. Vóór 1 oktober 2024 moesten de provincies een plan inleveren. Deze deadline werd in juli al losgelaten door het nieuwe kabinet. Nu gaat er ook een streep door het volledige nationale programma.

Niet te betreuren
LTO Nederland lijkt het einde van het NPLG niet te betreuren. De conceptplannen die voorlagen geven geen garantie voor ontwikkelingsmogelijkheden voor blijvers én voor verdere vergunningverlening, aldus LTO: "Ook was er te weinig draagvlak voor deze aanpak, positieve uitzonderingen in de regio daargelaten."

LTO ziet meer in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet waarin staat om met agrarisch natuurbeheer en innovaties gebiedsgericht maatwerk te creëren met draagvlak van onderop. Wat LTO betreft gaat het kabinet die lijn nu uitvoeren. Dat betekent dat er meer geld beschikbaar komt voor grootschalig gebruik van innovaties, inzet van managementmaatregelen en ruimte voor ondernemerschap via doelsturing. Daardoor komen agrarische ondernemers zelf weer aan het stuur te zitten.

Terughoudende reacties
Provincies reageren over het algemeen terughoudend. Ze geven aan zelf het geld niet te hebben om de doelen (die wel overeind blijven staan) te realiseren. Afhankelijk van het nieuwe natuurbeleid zullen ze bekijken in welke vorm de doelen voor landbouw, natuur en klimaat gehaald kunnen worden. Na Prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen zal duidelijk worden hoe dat beleid er uit gaat zien. 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer