Geen+rekenkundige+ondergrens+in+stikstofdepositie
Nieuws

Geen rekenkundige ondergrens in stikstofdepositie

Vandaag publiceerden TNO en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hun verkenning naar een wetenschappelijk onderbouwde rekenkundige ondergrens van de stikstofdepositie voor vergunningverlening. Hun conclusie: het Aerius-model maakt gebruik van sterk vereenvoudigde beschrijvingen waardoor er onvoldoende betrouwbare voorspellingen kunnen worden gedaan en dus ook een rekenkundige ondergrens niet betrouwbaar is.

In het rapport stellen de onderzoekers dat het wel aannemelijk is dat er een ondergrens in de stikstofdepositie moet zijn, maar dat er vooralsnog onvoldoende meetgegevens voorhanden zijn om die statistisch te kunnen onderbouwen. LTO Nederland vindt het teleurstellend dat wetenschappers geen consensus hebben bereikt. In het rapport lijken de onderzoekers zich volgens LTO meer te richten op juridische en politieke risico’s dan op wetenschappelijke feiten.

Meer onduidelijkheid
Het onderzoek leidt daardoor zelfs tot meer onduidelijkheid, aldus LTO-voorzitter Ger Koopmans: “Als van de agrarische sector inspanningen worden gevraagd om stikstofemissies terug te dringen, dan moet de wetenschappelijke basis op orde zijn. Uit dit rapport blijkt eens te meer dat dit niet het geval is. Dat maakt de geloofwaardigheid van het huidige stikstofbeleid er niet groter op.” Volgens LTO staan er in het rapport wel degelijk aanknopingspunten voor een rekenkundige ondergrens.

Het rapport bevestigt vooral de bezwaren van de sector tegen het huidige stikstofbeleid. Kennis over droge depositie is zeer beperkt en nagenoeg uitsluitend berustend op een modelmatige benadering, zo blijkt. "Dat is een zeer zorgwekkende constatering, want droge depositie vormt twee derde van de totale stikstofdepositie." In een vorig jaar door RIVM en TNO gepubliceerde studie naar de droge stikstofdepositie in de duinen van Zuid-Holland bleek bijvoorbeeld dat de feitelijk gemeten droge depositie meer dan tweemaal lager was dan de modelmatig berekende depositie.

Alternatief
Op basis van bevindingen van experts moet er binnen afzienbare tijd een hogere ondergrens worden vastgesteld. Provincies en minister Wiersma moeten daarom kijken naar het alternatief van een beleidsmatige drempelwaarde. Dit is ook opgenomen in het Hoofdlijnenakkoord. Koopmans: “Hoewel teleurgesteld, sterkt het ons in de opvatting dat het stikstofbeleid écht anders moet. Snelheid is geboden.”

Ook Agractie wil dat er snel oplossingen komen in dit dossier. Volgens de belangenorganisatie kan er niet nog jaren doorgemodderd worden met het huidige Aerius-model en het instellen van nieuw onderzoek, zoals de onderzoekers van TNO en UvA voorstellen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer