Ammoniakemissie verlagen met management lukt
De veertig melkveehouders die deelnemen aan het Netwerk Praktijkbedrijven hebben tussen 2020 en 2023 een ammoniakemissiereductie gerealiseerd van 19,4 procent, ondanks een groei van de veestapel en een toename van de melkproductie.
De onderzoeks- en demonstratiebedrijven komen hiermee in de buurt van hun doelstelling van 30 reductie in 2025. Ze hebben het resultaat behaalt met het doorvoeren van managementmaatregelen. De deelnemers zijn pas in 2022 voor het eerst gericht met ammoniak aan de slag gegaan.
Ammoniak
Voor de deelnemers is de absolute hoeveelheid bedrijfsemissie in kilogrammen leidend. Als de ammoniakemissie echter wordt uitgedrukt in andere eenheden, dan blijkt de reductie nog sterker dan de 19,4 procent, namelijk: -24,2 procent per GVE, -24,3 procent per ton meetmelk en -21,8 procent per hectare. De bedrijven wisten deze emissiereductie te realiseren ondanks een groei van de veestapel (+6,2% GVE) en een toename van de melkproductie (+8,5%) in dezelfde periode.
Methaan
De bedrijfstotale methaanemissie van de bedrijven steeg tussen 2020 en 2023 met 4,7 procent. Deze toename hangt samen met de groei van de veestapel en de toename van de melkproductie. Als de methaanemissie wordt uitgedrukt in andere eenheden dan is de toename beperkter en is er zelfs een lichte daling zichtbaar. Respectievelijk -1,4 procent per GVE, -1,6 procent per ton meetmelk en +1,6 procent per hectare. Pas vanaf 2023 zijn de bedrijven gericht met methaanreductie op het eigen bedrijf gestart. Veel kennis over methaan, en hoe in te passen in de bedrijfsvoering, is nog in ontwikkeling.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland