Hitteprotocol+diertransport+in+werking
Nieuws

Hitteprotocol diertransport in werking

Maandag 12 en dinsdag 13 augustus 2024 treedt het hitteprotocol voor diertransport in werking.

Bij een aaneengesloten periode van vier dagen met een temperatuur van 27 graden of een enkele dag met 30 graden Celsius of meer, is het nationaal hitteplan voor veetransport van kracht. In het plan staan afspraken over transporttijden, beladingsgraden en extra ventilatie of koeling indien vrachtwagens moeten wachten bij slachthuizen voorafgaand aan het lossen. Als het transport vast komt te zitten in een lange file kan een veetransporteur 112 bellen met het verzoek om het transport langs de file te laten escorteren. 

Risicogerichte controles
Inspecteurs van de NVWA voeren risicogerichte controles uit op deze extreem warme dagen en treden handhavend op bij overtredingen. Zowel bij lang als bij kort transport kijken inspecteurs naar tekenen van stress bij de dieren door hitte en of het lijden van dieren vermijdbaar is. De controles vinden zowel onderweg plaats als op het slachthuis.

Keuringen op ander tijdstip
De NVWA biedt tijdens de werking van nationaal hitteplan de mogelijkheid om op andere werktijden keuringen uit te voeren op slachthuizen. Datzelfde geldt voor de aangepaste tijden voor exportcertificering. Boven de 30 graden Celsius wordt er alleen een exportcertificaat verleend indien die dieren buiten de warme perioden vervoerd worden (bijvoorbeeld 's nachts) of wanneer er gebruik gemaakt wordt van een veewagen met actieve koeling.

Vervoer verboden boven 35 graden
Bij temperaturen boven de 35 graden Celsius of hoger is het commercieel vervoer van dieren verboden, ongeacht of dit een nationaal of internationaal transport betreft.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer