Column: kritisch zijn
Met de presentatie van onze sectorvisie VealForward aan Tweede Kamerleden, krijg je goed mee hoe de kalverhouderij erop staat in Den Haag. De politici ontvangen veel geframede informatie, blijkt wel. Daarom hebben we verschillende Kamerleden uitgenodigd voor een bezoek aan onze bedrijven om in de praktijk te laten zien wat we doen en hoe dat we dat doen. Tijdens zo’n bezoek blijkt er veel verschil te zitten tussen de fabels en de feiten.
We hopen dat binnen de verschillende politieke partijen het gezond boerenverstand zal zegevieren. Met onze nieuwe nuchtere Friezin als landbouwminister en een staatssecretaris die zijn sporen in de wetenschap heeft verdiend - en dus rationeel tegen zaken aankijkt - moeten we de komende jaren toch stappen kunnen zetten.
Dat neemt niet weg dat er veel zal veranderen in onze sector, Het aantal koeien in noordwest Europa daalt gestaag en dus neemt ook het aantal kalveren af. Als Europese sector zullen we krimpen. Belangrijk is wel om in de drie kerngebieden (zuidwest Frankrijk, Noord-Italië en Nederland/Vlaanderen/West-Duitsland) voldoende kritische massa over te houden zodat het bestaansrecht gewaarborgd is.
Als Nederland hebben we jaren voorop gelopen in innovatie en ontwikkeling. Dat stokt nu. We hebben wensdenkers in de politiek gehad die vasthouden aan op modellen beruste uitgangspunten. In de praktijk loopt het dan vast. Wil je meer ruimte voor een dier? Dan zit het bouwblok je in de weg. Wil je meer dierenwelzijn, dan gaat je emissiegetal omhoog . Heb je een prachtig bedrijf op 22 kilometer van een natuurgebied? Dan ben je piekbelaster, en word je uitgekocht terwijl je geen bijdrage levert aan een betere status van datzelfde natuurgebied. Ja, wel volgens ons theoretische modelletje Aerius. Maar niet in de praktijk.
De laatste decennia verandert onze maakindustrie helaas steeds meer in een consultancyland. Daar maak ik me zorgen over. Als je vooruit wilt, moet je ook op een bepaalde schaal kunnen produceren. Lukt dat niet, dan verdwijn je op den duur. Door beleidsmakers wordt hier wel eens lichtzinnig over gedacht. Zij komen ook uit de papierenwereld. Het is voor hen heel makkelijk om te zeggen ‘we halen onze landbouwproducten wel buiten de EU’.
Wat je niet moet vergeten, is dat je daarmee ook je onafhankelijkheid te grabbel gooit. In de huidige wereld, waar de geopolitieke krachten aan het verschuiven zijn, is het belangrijk om je volk zelf te kunnen voeden. Daar moet je zuinig op zijn. Je kunt je voedselproductie zelfs goed gebruiken in de geopolitieke spelletjes die er gespeeld worden.
Gezond boerenverstand is hard nodig. Na gesprekken met Kamerleden, heb ik het idee dat ze het belang van de landbouw zeker zien. Niet dat we meteen hetzelfde denken, maar als je vooruit wilt, moet je kritisch zijn, ook op jezelf. Dit laatste moeten we zeker doen en van daaruit stappen vooruitzetten.
In VealForward is dat goed verwoord. Als we dan bij nog meer politici hun geframede informatie kunnen veranderen in goede, actuele kennis, dan kan dit een mooie kabinetsperiode worden voor de landbouw. Laten we hopen dat premier Schoof zijn clubje goed bij elkaar kan houden.
Hans Luijerink
voorzitter VVK
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland