Regio+Foodvalley+hoopt+op+snelle+komst+minister
Nieuws

Regio Foodvalley hoopt op snelle komst minister

Regio Foodvalley heeft de gisteren aangetreden minister Femke Wiersma van Landbouw Visserij Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) uitgenodigd voor een gesprek. De regio kent veel piekbelasters maar Foodvalley is ook de regio waar oplossingen in beeld zijn en resultaten behaald worden.

Wethouder Bennie Wijnne van Barneveld geeft aan dat boeren in de toekomst per bedrijf een emissiedoel krijgen. Aangezien de nieuwe regering dit ook wil, ontstaat er ruimte voor boerenvakmanschap doordat boeren worden afgerekend op de doelen die ze halen. Wijnne is bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Landelijk gebied in Regio Foodvalley. Wijnne vindt het belangrijk dat boeren niet wordt voorgeschreven hoe ze dat moeten doen. “De regio heeft hier een meetnetwerk voor uitgerold: boeren kunnen daarmee hun emissies meten en zelf maatregelen nemen. Dat meetnetwerk willen we graag uitbreiden.’’

Enkele voorstellen
Regio Foodvalley heeft de minister enkele voorstellen gedaan. Zo moet er extra geld komen voor agrarisch natuurbeheer, zodat dit daadwerkelijk bijdraagt aan het verdienmodel van boeren. Ook pleit de regio voor een grondfonds om goede landbouwgronden beschikbaar te houden voor voedselproductie en in te zetten voor waterbeheer. Daarnaast moet iedere boer in staat worden gesteld om een toekomstig ondernemingsplan te maken voor zijn bedrijf.

De regio heeft de nieuwe minister een aantal concrete tekstvoorstellen gedaan voor het landbouwbeleid. Wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede: “Die kan het kabinet wat ons betreft één op één overnemen in het regeerprogramma.’’ Van der Schans is ook bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Landelijk gebied in Regio Foodvalley. De regio heeft volgens Van der Schans een schat aan kennis en ervaring op het gebied van agrifood in huis, maar het is ook de regio waar de natuur op de Veluwe onder druk staat en waar ze wil investeren in natuurherstel. Van der Schans: “We nodigen minister Wiersma uit om snel bij ons langs te komen. We hebben geen tijd te verliezen.”

Samenwerkingsverband
Regio Foodvalley is een samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. De regio verbindt ondernemers, onderwijs en overheidsinstellingen om samen te werken aan een gezonde en duurzame regio.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer