%E2%80%98Juist+mooi+om+ambities+samen+op+te+pakken%E2%80%99
Nieuws

‘Juist mooi om ambities samen op te pakken’

Bert van den Berg van de Dierenbescherming suggereert dat de kalverhouderij met het sectorplan VealForward niet wezenlijk verandert. Frank Mandersloot, vicevoorzitter van VVK, is het daar niet mee eens: “Het zou juist mooi zijn om de ambities samen op te pakken.”

Op de opiniewebsite Foodlog houdt Van den Berg een breed betoog over het welzijn van kalveren dat nauwelijks verbetert met het nieuwe plan. Het transport over lange afstanden wordt volgens hem ook niet opgelost. Bovendien is het antibioticagebruik nog steeds te hoog, aldus Van den Berg. Hij pleit onder andere voor een minimale transportleeftijd van 35 dagen, korte transportafstanden en stallen met een buitenuitloop, 

Flinke vooruitgang
Mandersloot geeft aan dat het toekomstplan van de sector juist concrete acties in zich heeft om op alle thema’s flinke voortgang te boeken. “We stellen steeds het kalf centraal. Voordat het kalf op transport gaat, willen we dat het aantoonbaar goed verzorgd is op het melkveebedrijf. Een hogere minimale transportleeftijd is voor ons niet direct de eerste prioriteit.”
Dat een goede verzorging belangrijker is dan de minimale transportleeftijd, laten volgens hem de Duitse kalveren zien. Die zijn ouder dan 28 dagen voordat ze op de kalverbedrijven arriveren. “We zien dat het niet per definitie beter gaat met deze kalveren, en ook het antibioticagebruik daalt niet met de hogere aanvoerleeftijd. Wel zijn de verschillen tussen kalveren en koppels veel groter.”

Een aantoonbare goede verzorging blijft voor de VVK'er daarom het uitgangspunt. Daarna komt pas de leeftijd. "Juist omdat we het antibioticagebruik nogmaals met 50 procent naar beneden willen brengen, is die aantoonbare goede verzorging nodig om onze ambities waar te maken."

Een goede conditie
Iets soortgelijks geldt volgens Mandersloot voor het transport van kalveren. Ongeveer 85 procent van de jonge dieren komt nu uit Nederland en Duitsland. Vanwege verschillen in gezondheidsstatus gaan kalveren met een herkomst uit Ierland en Oost-Europa afvallen. “Dan komt feitelijk alles van landen direct om ons heen.” Ook hier geldt dat de kwaliteit van het kalf het uitgangspunt is. “We willen dat de dieren in goede conditie bij ons komen. Dat betekent dat we ze in de juiste energiebalans willen houden en afspraken maken over de voermomenten vanaf de melkveehouder tot aan de kalverhouder.” Het maakt niet uit of het een kort of langer transport is. Het kalf staat wat hem betreft centraal.
Mandersloot zou het mooi vinden als de Dierenbescherming samen met de sector de ambities wil waarmaken. “Samen kunnen we echt het verschil maken.” Wel vraagt hij zich af wat de beginselen zijn van de Dierenbescherming: “Wil je samen stappen vooruit zetten of beredeneer je alles vanuit het standpunt dat je een einde aan de sector wilt maken. Dat maakt wel een verschil.” 
 

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer