Duitse+kalfsvleessector+tegen+voorgestelde+%E2%80%98d%C3%B6ner%E2%80%99%2Dregistratie
Nieuws

Duitse kalfsvleessector tegen voorgestelde ‘döner’-registratie

Turkije heeft bij de EU een aanvraag ingediend voor een gegarandeerde, traditionele productsamenstelling van döner, ofwel kebab. Dit zou betekenen dat döner geen kalfsvlees meer zou mogen bevatten. De Duitse dönermarkt is zowel voor de Duitse als Nederlandse kalfsvleessector een belangrijk afzetkanaal.

Turkije heeft de aanvraag voor de productbescherming op 24 april 2024 gedaan. Het land wil dat döner wordt geregistreerd onder de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dit is één van de drie soorten productbeschermingen die de EU kent.

Verstrekkende gevolgen
De aanvraag kan verstrekkende gevolgen hebben voor fabrikanten van dönerspiesen, dönerrestaurants en de leveranciers van de grondstoffen, de kalfsvleesindustrie. In de aanvraag staat dat döner alleen nog mag bestaan uit rundvlees van dieren ouder dan zestien maanden of schapenvlees van dieren ouder dan zes maanden. In Duitsland wordt juist veel rosékalfsvlees en jong rund gebruikt voor döner.

Wanneer de EU de aanvraag goedkeurt zou döner gemaakt van kalfsvlees geen döner meer mogen heten. Hoe groot de gevolgen van een eventuele positieve beoordeling kunnen zijn, is niet duidelijk, maar de Duitse kalfsvleessector is zeer bevreesd. Ook de Duitse vleesindustrie (VDF) keurt de aanvraag af. Het verzoek voldoet bovendien niet aan de richtlijnen die de Duitse Voedselwet stelt aan kebab.

Ook COV maakt bezwaar
De Duitse kalfsvleessector voert verder aan dat het in Duitsland juist traditie is om rosékalfsvlees en jong rundvlees te gebruiken in döner. Dit zou ook de smaak ten goede komen. Namens de Nederlandse vleessector bereidt de COV een bezwaar voor tegen de aanvraag.

Foto Pixabay Mariya_m

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer